Bu yazımızda SWOT analizini tüm yönleriyle sizin için inceledik.
İçindekiler
SWOT Analizi Nedir?
SWOT analizi; bir firmanın güçlü yönlerini, zayıf yönlerini, fırsatları ve riskleri kapsayan stratejik bir planlama tekniğidir. SWOT analizi kurumsal pozisyonlama tekniği olarak da bilinmektedir.
SWOT analizi açılımı İngilizce olarak Strenghts, Weaknesses, Opportunities ve Threats kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Türkçe karşılığı güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditlerdir.
SWOT analizi sayesinde firmaların ve projelerin güçlü ve zayıf yönleri belirlenir. Ayrıca şirket ve projenin ne tür fırsatları yakalayabileceği de analiz ile ortaya çıkmaktadır.
Çeşitli projeleri olan girişimciler ve şirket sahipleri SWOT analizi nedir sorusunu fazlasıyla merak etmektedir. Analizi yapılan işlerin daha iyi hale getirilebilmesi için çeşitli çalışmalar yapılır. Analizler büyük şirketlerin yanı sıra küçük işletme ve projeler için de yürütülebilir. SWOT analizi sayesinde proje ve işler pazara daha uygun olarak sokulmaktadır.
SWOT Analizi Neden Önemlidir?
SWOT analizi, kurumsal hedeflere ulaşılabilmesi için uygulanması gereken stratejilerin belirlenmesinde oldukça etkilidir. Kurumsal amaç ve hedeflere uygun politika ve stratejiler hedefe daha etkin şekilde ulaşılmasına yardımcı olur. Özellikle büyük şirketlerin uyguladığı projeler üst yönetime yardımcı olacak en etkili yöntem SWOT analizidir.
SWOT analizi hedeflere nasıl ulaşılacağına dair pek çok soruyu açığa çıkarır. Bu soruların yanıtlanması ile projeler ileri bir seviyeye taşınabilir.
Proje geliştirmek isteyen kurumsal firmalar ve iş sahipleri SWOT analizi ile hedeflere ulaşabilir. Analizler hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler SWOT analizi örnekleri araştırması yapabilir. Örnekler sayesinde daha önceki firmaların nasıl stratejiler uyguladığı hakkında detaylı bilgi alınabilir.
SWOT Analizi Nasıl Yapılır?
SWOT analizi hizmeti adım adım yapılabilir. Analiz için gereken tüm aşamaların sırayla uygulanması zorundu değildir. İş ve proje durumuna göre adımlar uyun şekilde yapılabilir. SWOT analizi nasıl yapılır sorusu dört adım şeklinde cevaplanabilir.
- İlk adımda ön analiz yapılır. Bu aşamada güçlü ve zayıf yönler ortaya çıkarılır. Güçlü ve zayıf yönler bazı yetenekler veya çalışanlar olabilir. Ayrıca projenin ekonomik kaynakları da güçlü veya zayıf yönlerde yer alabilir.
- Ön analiz sonrasında pazar ve çevre analizi yapılır. Bu adımda dış etkenler ve pazardaki fırsatlar detaylı bir şekilde incelenir. İkinci adımda projenin ne kadar iyi olduğu ve ne tür değişiklikler yapılabileceği ortaya çıkarılır. Bu aşamadan sonra diğer markalarla rekabet ve çeşitli fırsatlar daha iyi anlaşılabilir.
- Üçüncü aşama rekabet analizidir. Rekabet analizi ile pazarlama stratejisinin nasıl olacağı ve ürününün hizmet kalitesinin nasıl olduğu belirlenir. Fayda sağlamak adına ödeme ve teslimatın nasıl daha iyi hale getirileceği detaylı olarak belirlenir.
- Son adım müşteri analizidir. Bu aşamada hedef kitle ve kitlenin talepleri ortaya çıkar. Bu bakımdan dördüncü adımda hizmetin ne olacağı ve kimlere yönelik olduğu yanıtlanabilir.
Analizlerin ardından hedefe ulaşmak için stratejik adımlar atılmalıdır. Analizler ile birlikte kurumsal ve kişisel önlemler belirlenir. Bu nedenle SWOT analizi pek çok şirket ve proje sahipleri tarafından adım adım uygulanan bir satış stratejisi haline gelmiştir.
SWOT analizi özellikle büyük şirketlerde üst yönetime yardımcı olabilecek bir yöntemdir. İş yükünün hafifletilmesini ve hızlı adımlar atılmasını sağlayan analizler ile satış hedeflerine ulaşmak mümkündür. Büyük şirketler veya küçük proje geliştiren girişimciler hedeflerine ulaşabilmek adına SWOT analizi yaptırabilir.