Sigortalı çalışanların işten ayrılışının belli bir prosedürü vardır. İşten ayrılış sırasında hazırlanan işten çıkış bildirgesi büyük önem taşır. Peki işten çıkış bildirgesi nedir? Ne kadar zamanda ve nasıl verilir? Detaylar yazımızda.
İçindekiler
- 1 İşten Çıkış Bildirgesi Nedir?
- 2 Sigortalı İşten Çıkış Bildirgesi Nasıl Verilir?
- 3 İşten Çıkış Bildirgesi’nde Düzeltme Yapılır mı?
- 4 İşten Çıkış Bildirgesi Zamanında Verilmezse Ne Olur?
- 5 İşten Ayrıldıktan Sonra Sağlık Sigortasından Yararlanılabilir mi?
- 6 İşten Çıkış Bildirgesiyle İlgili Başka Nelere Dikkat Edilmelidir?
İşten Çıkış Bildirgesi Nedir?
Sigortalı işçinin işten çıkışının bildirimini yapmaya yarayan belgeye, İşten Çıkış Bildirgesi denir. Türkiye İş Kurumu’ndan işsizlik maaşı alabilmek ve kıdem tazminatına hak kazanmak için işten ayrılış bildirgesi büyük önem taşır.
İşveren, işçisinin işten ayrılışını, eğer ayrılma tarihi belliyse personelin işten ayrıldığı günden itibaren 10 gün içinde SGK’ya bildirmelidir. Eğer bildirimde yanlışlık varsa işten ayrılınan günden itibaren 10 gün içinde bildirge güncellenebilir ya da iptal edilip baştan hazırlanabilir.
Sigortalı İşten Çıkış Bildirgesi Nasıl Verilir?
İşverenler, sigortalı çalışanlarının işten ayrılış bildirgesini SGK’ya e-sigorta aracılığıyla elektronik olarak gönderebilir.
- Bildirgenin “Sosyal Güvenlik Sicil Numarası” alanına Türk vatandaşları için T.C. kimlik numarası, yabancı uyruklular için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün verdiği numara girilir.
- “A-Sigortalının Kimlik/Adres Bilgileri” bölümünün 1 ve 12 numaralı alanlarına sigortalının nüfus cüzdanı ve ikamet adresi yazılır.
- Formun “B-Sigortalının Sosyal Güvenlik Bilgileri” bölümünün 13 numarasına ise 2008 yılı Mayıs ayından önce SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve 506 sayılı Kanunun geçici 20. maddesine tabi sandıklarda çalışanlar için sicil, iştirakçi veya sandık numarası yazılır.
- Bildirgedeki 14 numaralı “Meslek adı ve kodu” alanına Kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendine tabi çalışan sigortalılar için fiilen yaptıkları mesleklerinin adı ve kodu işaretlenir. (Meslek adı ve kodlarını SGK’nın internet sitesinde bulabilirsiniz.)
- Formun “C-Sigortalının Hizmet Bilgileri” bölümünün 15 numarasındaki İşten Ayrılış Nedeni, 16 numarasındaki Eksik Gün Nedeni ve 17 numarasındaki Ücret (yüzde usulü) alanları da doldurulmalıdır.
İşten Çıkış Bildirgesi’nde Düzeltme Yapılır mı?
İşten ayrılış bildirgesinde yapılacak düzeltme ve güncellemeler, işten ayrılış tarihinden sonraki 10 gün içinde yapılmalıdır. İŞKUR, 10 günlük süreden sonra yapılan düzeltmeleri kabul etmez. Bu vakitten sonra yapılacak düzenlemeler, kanıt sunan belgelerle birlikte İŞKUR’a başvurarak yapılmalıdır.
İşten Çıkış Bildirgesi Zamanında Verilmezse Ne Olur?
İşten ayrılış bildirgesi vaktinde verilmezse tutulması zorunlu olan defter ve belgelerin ibraz edilmemesi halinde ödenen ceza tutarını aşmamak şartıyla her çalışan için asgari ücretin 10’da 1’i kadar idari para cezası uygulanır.
İşten Ayrıldıktan Sonra Sağlık Sigortasından Yararlanılabilir mi?
İşten ayrılma tarihinden sonraki 10 gün içinde çalışan genel sağlık sigortasından yararlanabilir. Bir yıl içinde 90 gün sigortalılık süresi varsa 10 günlük vakte ek olarak 90 gün süre ile bakmakla yükümlü olunan kişiler de dahil sağlık hizmetlerinden yararlanılabilir.
İşten Çıkış Bildirgesiyle İlgili Başka Nelere Dikkat Edilmelidir?
Şu noktalara dikkat etmek önemlidir:
- İşten ayrılış tarihinden itibaren 10 gün içerisinde SGK’ya bildirim yapılmalıdır.
- İşten ayrılış tarihi doğru verilmelidir.
- İşten çıkış nedenini belirten işten çıkış kodu doğru girilmelidir. Burada hata olursa çalışanın işsizlik ödeneğinden faydalanamayabilir veya yersiz yere hak etmediği ödemeler alabilir. Bu durumda işverene de cezai işlem uygulanır. Bu yüzden hata yapılırsa mutlaka düzeltilmelidir.
- Çalışanın meslek kodu, güncel olmalıdır.
- Çıkışta nakil söz konusuysa nakil gidilecek iş yeri girilmelidir.
- Hak edişler doğru şekilde bildirilmelidir.
- Birden fazla iş yerinde çalışanlar için SGK’ya doğru iş yeri girilmelidir.
- Çalışan, ay içinde 30 günden az çalıştıysa ve eksik gün bildirilecekse bunun nedeni ve kodu girilmelidir.
- Malul ve yaşlılık aylığı için işinden ayrılan işçilerin işten ayrılış bildirgeleri 10 gün beklemeden verilmelidir.
- ÇSGB iş kolu ve sigortalının adresi e-sigorta aracılığıyla dilendiği zaman değiştirilebilir.