İçindekiler
Şirket üzerine kayıtlı araç satışının vergisel durumu nasıl?
Geçmiş yıllarda şirketiniz üzerine satın aldığınız aracı, artık satmak istiyorsunuz. Her şeyin olduğu gibi arabaların da fiyatları inanılmaz bir şekilde arttı.
Arabanızı satacağınız tutar zamanında aldığınızda ödediğiniz tutarın 2–3 katı olmasına rağmen satın alma gücü anlamında daha da gerilere düşmüş olabilir.
Müşteriyi buldunuz her şey çok güzel gidiyor ama bir anda araba şirketiniz üzerine olduğu için akla mantığa sığmayan, yüksek bir vergi çıkacağını öğreniyorsunuz. Bütün keyfiniz kaçıyor..
1-Neden Arabayı Şirketiniz Üzerine Almıştınız?
- Arabanın harcamalarını kullanmak: Arabanızı şirket üzerine almanızdaki neden araca ait giderleri (benzin, bakım, otopark, muayene) vb.kullanarak daha az vergi ödeme imkanı olmasıydı.
- Amortismanı kullanarak az vergi ödemek için:Diğer neden ise arabanın eskime payı/amortismanını kullanarak daha az vergi ödeme imkanıydı.
2-Şirket üzerine alınan araba nasıl satılıyor?
- Noterden satışı yapılıyor, bu noktada normal bir vatandaşın arabasını satması ile bir fark bulunmuyor. Araba limited-anonim şirket üzerindeyse vekalet vb. lazım ama.
- Fatura Kesilmesi Gerekli:Ama şirket üzerine kayıtlı olunca arabayı noterden sattıktan en geç 7 gün içinde fatura kesmeniz lazım.
- KDV Konusu Önemli: O kestiğiniz faturada da % 1 KDV oluyor. Eğer bugüne kadar aldığınız şeyler(mal ve hizmetler) nedeni ile birikmiş KDV’niz yok ise katma değer vergisi ödemeniz gerekiyor.
Örnek olarak 1.000.000 TL sattığınız araba için 990.090 TL+9900,9=1.000.000 TL fatura kesmeniz lazım.
- Gelir-Kurumlar Vergisi: Ayrıca elde edilen kar üzerinden de gelir/kurumlar vergisi çıkıyor.
3-Evdeki Hesap Çarşıya Uydu mu?
- Muhteşem ekonomi politikalarımız ile faizi indirip enflasyonu patlatana kadar evdeki hesap aslında bir noktaya kadar çarşıya uymuştu.
- Arabayı sattığınızda rakam, zamanında aldığınız tutara göre yüksek bir rakam gibi gelse de sattığınız tutara doğru düzgün yeni araba da alamıyorsunuz. Birde üzerine gelir vergisi ödüyorsunuz.
Neden böyle oldu?
- Aracınızın maliyeti enflasyon nedeni ile düşük kaldığı için ve bu nedenle sattığınız rakam ile aradaki fark büyüdüğünden kar çok çıktı.
- Örnek olarak kalem satıcısısınız, enflasyon nedeni ile 10 liralık kalemi 18 e satıyorsunuz, satmak için yeni kalem alsanız 15’den alacaksınız ama mevcut stoklarınızı enflasyon ile değerleyemediğiniz için 18–10=8 kar ediyor gibi oluyorsunuz, aslında stok maliyetinizi enflasyon ile güncelleseniz karınız 8 değil 3 olacak, buna göre vergi ödeyeceksiniz.
4-Ne Yapılabilir?
- Tekrar araba alacak mısınız? Evet ise araç satışından elde edilen karın vergisini 3 yıl boyunca erteleyebiliyorsunuz.
Satış kârı, özkaynaklar altında özel bir fon hesabına alınır ve 3 yıl içinde aynı türden yeni iktisadi kıymet alınması durumunda buna ilişkin amortismanlar, yenileme fonuna alınmış olan kâr tutarından karşılanır
- Yeniden değerleme denilen bir düzenleme var. Az da olsa aracın maliyetini arttırmaya yarayabiliyor.
Yukarıdaki 2 yöntem her firmada olmuyor. Limited-Anonim veya bilanço usulü şahıs firması olmanız gerekli. Bilanço usulü olup, olmadığınızı mali müşavirlik firmanıza sorabilirsiniz.
Bilanço usulü olmayanlar için de böyle bir imkan doğdu. Defter beyan sisteminde bu şekilde bir alan açıldı. ( Güncelleme Mart 2024)
Ne Yapılmamalı?
- Araba-ev gibi satışlar bildiğiniz üzere resmi kanaldan yapılmak zorunda, yoksa geçersiz. Yani ev alırken gidip bir sözleşmeye imza atmanız yeterli değil, illa noterden veya tapudan olacak. Araba da aynı şekilde.
- Noter ve Tapuda yapılan satış işlemlerinde paranın bankadan alınma zorunluluğu yok.
- O yüzden elden alınan kısımlar vergi dışı bırakılıyor. (Neden hala banka zorunluluğu yok anlamak zor)
- Arabanın satışında kasko değerinin %70’ine kadar fatura kesilebilir gibi bir durum yok arkadaşlar. Yani neye alıp satılıyor ise o tutara fatura kesilmesi lazım. Araba perttir, başka sorunları vardır o ayrı ama onun dışında böyle bir vergi kanunu yok. Zaten neden olsun ki ?
Yurt dışına yazılım hizmeti veriyorum. Faturalarımda %80 Gelir vergisi istisnası var. Araç satışında da çıkan verginin yarısını ödeme imkanım var mı?
- Hayır, araç satışından doğan kar için bir vergi istisnası bulunmamaktadır. Yazılım kazanç istisnası araba satışından elde edilen kara uygulanmaz.
Genç Girişimciyim, yıllık 230.000 TL tutara kadar gelir vergisi ödememe hakkım var. Aracı sattığımda çıkan vergi konusunda genç girişimci olmamın bir faydası olur mu?
- Evet olur, bu şekilde daha az vergi ödeme imkanınız olabilir.
Sonuç olarak; enflasyonun en az 2024 sonuna kadar bizimle olacağı şu aşamada net.
Harcamalarınız nedeni ile az vergi ödeyeceğim derken satarken çok daha fazlasını ödemek istemiyorsanız, şu aşamada aracınızı şirket üzerine alırken tekrar düşünmenizi öneririm.