Mevcuttaki Arabanızın Benzini, Bakım Masrafı Ödenecek Verginizi Azaltır mı?
Şirket kurmaya karar verdiğinizde “neyi nasıl yapacağınızdan sonra” genelde merak edilen konular nasıl daha az vergi ödeyeceğiniz ile ilgili oluyor.
Bu noktada zaten hali hazırda kullandığınız aracın masraflarını kullanarak “daha az vergi ödeyebilir miyim” diye merak edebiliyorsunuz.
Mesela şirket kuruluşu sürecinde veya hemen sonrasında bizlere en çok sorulan sorular şunlar oluyor;
1-Mevcutta bulunan arabamın benzin, bakım, otopark masrafları şirket kurduğumda daha az vergi ödememi sağlayacak mı?
2-Oturduğum eve zaten kira ödüyorum şirket kurunca da oturduğum evi adres göstermeyi planlıyorum, sanal ofise bir daha ödeme yapmama gerek olmadığını düşünüyorum.
3-Ailem ile oturuyorum. Kira ödemiyorum, boşa sanal ofise para vermeye gerek yok diye düşünüyorum ama bilmediğim bir konu var mı emin olamıyorum.
Bu yazıda 1.sorunun cevabını vermeye çalışacağım. Mevcut arabanızın veya şirket kurduktan sonra alacağınız (sıfır veya 2.el) arabaların vergisel anlamda kullanılabilmesi için temel bazı konular var.
- Arabayı şirkete kayıt etmek gerekiyor. Bu ne demek diyorsanız mali müşavirlik firmanıza “aracıma ilişkin giderlerimi kullanmak istiyorum. O yüzden şirkete aracımı kayıt eder misiniz” denmesi anlamına geliyor.
- Arabanızın; eskime payı(amortisman)-bakım onarım-benzin-otopark-yıkama-HGS-OGS-Kasko-Trafik Sigortası gibi giderlerini kullanabiliyorsunuz. MTV kabul edilmiyor.
- Ama arabanız ile ilgili giderlerinizin tamamı değil %70’i gider olarak kabul ediliyor.
- Örnek olarak, arabanızı rutin bakıma götürdünüz, 10.000 TL tuttu. Sadece sizin için 7.000 TL’si gider olarak kullanılabiliyor.
Bu noktada zaten benim şirketim olmasaydı da araba ile ilgili giderlerim olacaktı, şimdi en azından daha az vergi ödememi sağlıyor diye düşünüyorsanız burada detay bir konu var;
- Eğer arabanın giderlerini şirketinizde kullanıp daha az vergi öderseniz arabayı ileride satarken fatura kesmeniz gerekiyor.
- KDV Konusu: Faturayı keserken mesela arabanızı 3.000.000 TL’ye satacaksanız bu tutar KDV dahil oluyor ve 2.970.297,03 +KDV olarak fatura kesiyorsunuz. Yani 30.000 TL gibi KDV söz konusu oluyor. Birikmiş KDV’niz var ise problem bulunmuyor ama önceden birikmiş KDV’niz yok ise bu tutarı ödemeniz gerekebiliyor.
- Gelir/Kurumlar Vergisi Konusu: Arabanızı satarken gelir veya kurumlar vergisi çıkma olasılığı da satış fiyatınıza göre olası.
Bunedenle sonuç olarak; şirketinize arabanızı kayıt ettirerek sağladığınız vergi avantajı ile satarken ödeyeceğiniz vergiyi karşılaştırmanız lazım. Yani zaten ben arabama harcama yapıyorum, şirkete de gider yazayım diye düşünürseniz evdeki hesap çarşıya uymayabilir.