Şirketinizi kurmanız için bir mali müşavirlik şirketi ile anlaştınız. Kuruluş işlemi gerçekleşti ve devamında aylık muhasebe işlemleri ile ilgili süreciniz başladı.
- Neyi ne zaman yapacaksınız?
- Kime ne kadar ödeyeceksiniz?
- Mali müşavirlik firmasına sormadığınız takdirde size bir şey söylemiyor, siz de üst üste soru sormaya çekiniyor olabilirsiniz.
- Ayrıca mali müşavirinizi sadece size yakın, eş dost diye seçmiş iseniz, muhasebe süreçlerinin artık online ve tamamen dijital ortamda kurumsal bir şekilde yürütülebilmenizin mümkün olduğunu hatırlatırız.
- Öncelikle şirketi kurduktan sonraki süreçte, mali konular ile ilgili her şey mali müşavirlik firmanıza emanet diye düşünüyorsunuz değil mi?
- Kesinlikle değil, şirketinizin kontrolü her zaman sizde olmalı, mali müşavirlik firmasının sizin adınıza kamu kurumlarına bildirdiği ettiği, hazırladığı her şey hakkında fikriniz olması gerekli.
İçindekiler
Aylık muhasebe süreci, mali müşavirlik firması ile sürekli olarak iletişimde kalarak beraber yürütülecek bir süreç
1-Evinize boya yaptırırken bile yapılan işin işçiliğini kalitesini görmeden bakiyeyi kapatmazken, bu kadar kapsamlı ve detaylı bir süreç yürüten mali müşavirlik firmasını sadece ayda hangi zamanda geleceği belli olmayan bir kaç tahakkuk fişi ile mi değerlendireceksiniz ?
Sizin adınıza maliyeye bildirilen bilgilerin doğru olduğuna veya bütün vergi avantajlarının kullanıldığına nasıl emin olacaksınız ?
2-Mutlaka çalıştığınız ofiste bir ayrı bir denetim birimi olup, olmadığını öğrenin. Yoksa bile, beyanname size gelmeden çapraz kontrole tabi tutulmuş olması gerekli. Son kontrol olarak size gelmeli.
3-Aslında her ay düzenli olarak şirket sahiplerinin veya şirketin ön muhasebe birimi olarak yapması gereken işlemler son derece basit bunun için aşağıda bir İnfografik hazırlamıştım. Bastırıp gözünüzün önüne bir yerlere koyarsınız size çok faydası olur.
Aylık Muhasebe İşlemleri
4-İlk aşamada temel olarak verdiğiniz evrakların doğru girilip girilmediğini kontrol edeceksiniz , yani mali müşavirlik firmanızdan muavin hesapların dökümünü istemeniz gerekli.
5-Sizin verdiğiniz evraklar ekstre yani muavinde var mı , her ay bu kontrolü yapsanız bile yeterli. Ancak mali müşavirinize karışık, torbanın içinde çöp gibi evraklarınızı teslim ederseniz, çöp gibi bir beyanname karşınıza çıkarsa şaşırmayın.
6-Evraklarınızı belli bir düzen içinde tarih sırasında vermeniz gerekli. Siz ne kadar düzenli olursanız alacağınız hizmetin kalitesi de o ölçüde artar.
7-Sonrasına beyannamelerinizin de sizden teyit alınmadan onaylanmaması gerekli, özellikle damga vergisi dışında ödeme olan beyannameler ise bu nedenle tahakkuk alınmadan önce size gelmeli, siz de bir şirket sahibi olarak asgari muhasebe bilgilerini sahip olup, beyannamede nerde ne yazıyor öğrenmelisiniz.
Öğrenmesi 5 dakika bile değil , gözünüzde büyütmeyin .
8-Çok iyi okullardan mezun arkadaşların başarılı start-up girişimlerinde bu noktada sınıfta kaldıklarını defalarca gördüm veya sizler de mutlaka ünlülerin muhasebecileri ile olan dertlerini, problemlerini gazetelerden okumuşsunuzdur.
Benim internette çeşitli sayfalarda denk geldiklerim Beren Saat, Kıvanç Tatlıtuğ, Çağla Şıkel. Bu kişilerin mali müşavirlerini doğru seçmediklerini ve bu nedenle iyi niyetlerinin suistimal edildiğini siz de araştırdığınızda göreceksiniz. ( Şansızlıkları bu kadar düzgün çalışan mali müşavir var iken, denk geldikleri meslek mensupları sanırım)