Yurtdışından Gelen Faturalarda Stopaj ve KDV-2 ne zaman söz konusu değil?
Yurtdışından gelen faturalar konusunda birçok işletme sahibinin kafası biraz karışık olduğu için, ek vergi öderim endişesi ile mail ortamında kendilerine ulaşan bu faturaları çalışmış oldukları mali müşavirlik şirketlerine göndermemeyi tercih edebiliyorlar.
Bazen de bu faturaları yurtdışında ayrı şirketleri varsa oraya alabiliyorlar. (Bazı durumlarda bu mantıklı, bazı durumlarda değil)
Peki doğru mu bu yapılan gelin bakalım
1- Mobil uygulama/Oyun geliştiren bir şirketiz. Mobil uygulamamıza Türkiye’den ulaşım mümkün değildir. Uygulamamızın gelirini artırmak için admob reklamı veriyoruz. Ödediğimiz tutar üzerinden Stopaj ve KDV-2 ödememiz mi gerekiyor?
- Hayır yurtdışından gelen reklam faturası için stopaj ve KDV-2 ödemenize gerek bulunmuyor.
- KDV olmamasının nedeni yararlanmanın-faydalanmanın Türkiye’de olmamasıdır.
- Stopaj olmamasının nedeni ise; Yurt dışında yapılan ilan veya reklam bedeli ödemelerinin stopaj tabi olmamasıdır.
Bu faturaları gönül rahatlığı ile çalışmış olduğunuz mali müşavirlik firmasına gönderebilir ve bu harcamalarınız sayesinde daha az vergi ödeyebilirsiniz.
Soru-2: Aylık olarak bazı uygulamalara aboneliğimiz var. GSuite, Zoom, Infogram, Salesforce, Mailchimp,Lexology vb. gibi. Şirket kredi kartından çıkan bu SAAS ödemeleri için Stopaj ve KDV 2 ödememiz gerekli mi ?
- Stopaj Hayır, KDV-2 bazı görüşlere göre Evet bazılarına göre Hayır.
- Stopaj Ödemenize gerek bulunmamaktadır. Çünkü “ticarî” nitelikli olduklarından stopaj kapsamına girmemektedirler. Serbest meslek hizmeti kapsamında olsalardı ülkesine göre stopaj hesaplanacaktı. Ama bu tip SAAS ürünler ticari olarak kabul edilmektedir.
“Şirketiniz tarafından yurtdışında mukim firmalar tarafından alınan bilgisayar programlarının üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmadan ve/veya çoğaltılmadan nihai tüketicilere satılması veya aynı şekilde işletmede kullanılması halinde elde edilen kazanç ticari kazanç niteliğinde olup, bu nitelikteki ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapılmayacaktır.(Özelge-1)
Şirketiniz tarafından yurtdışında mukim firmalar tarafından alınan programın piyasada bulunan bir program olması ve üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmadan ve/veya çoğaltılmadan nihai tüketicilere satılması veya aynı şekilde işletmede kullanılması halinde elde edilen kazanç ticari kazanç niteliğinde olup, bu nitelikteki ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapılmayacaktır.(Özelge-2)
KDV-2 Ödenmesi Gerekiyor. Eğer yurtiçine de hizmet veren bir şirket iseniz KDV2 Ödemeniz maalesef gerekiyor.
- Ama bence sadece yurtdışına hizmet veriyorsanız KDV2 ödemenize gerek bulunmuyor. Bu konuda farklı görüşler de var. Bazı görüşlere göre ürünün bünyesine girdiği için KDV-2 ödenmeli diyen de var.
Soru-3 Personelimize Linkedin-coursera vb. platformlar üzerinden eğitim aldırıyoruz. Eğitim ve iş ilanı giderlerimiz için stopaj ve KDV 2 ödememize gerek bulunuyor mu?
Hayır gerek bulunmuyor.
Stopaj Yönünden: İrlanda mukimi Linkedin …unvanlı şirketten Linkedin platformunda, reklam mahiyetinde olmaksızın sadece Şirketin personel ihtiyacı doğrultusunda aradığı özelliklere uygun adayları bulmak amacıyla yayınlanan iş ilanları ve gelişen teknolojiye uyum sağlanması adına eğitim hizmetleri almak için yapılan ödemeler üzerinden söz konusu karar kapsamında tevkifat yapılmasına gerek bulunmamaktadır. (04.08.2020 tarih ve 567768 sayılı özelge)
- KDV açısından Hizmetten yurt içinden yararlanılmış ise KDV ye tabi tutularak vergilendirilmesi, hizmetten yurt dışından yararlanılmış ise KDV ye tabi tutulmadan giderleştirilmesi gerekiyor.
- Hizmetin konusu ücret, serbest meslek, sair kazanç ve irat ise stopaja tabi tutularak vergilendirilmesi, hizmetin konusu ticari kazanç ise stopaja tabi tutulmadan giderleştirilmesi gerekiyor.