İçindekiler
- 1 Bu noktada yurtdışından kullanılacak krediler ile ilgili bilinmesi gereken temel noktalar hakkında bazı bilgiler vermek istiyorum.
- 2 Peki ben Türkiye’den mi kredi kullanayım Yurt dışından mı ? (TL kredi için)
- 3 Yurt dışından kredi nasıl kullanılıyor ?
- 4 Bu noktada bilinmesi gereken en önemli konulardan biri de vergisel maliyetlerdir.
Kredi Faizleri Gözlerin Tekrar Yurtdışına Çevrilmesine Neden Oldu Yurtdışından Kredi Kullanılmasının Vergisel Boyutu Nasıl?
Yurtdışından kredi kullanmak doğru zamanda doğru finansman modelinin önemini bilen Türk İş İnsanları için her zaman bir seçenek olmuştur. (Genelde bu tip firmaların hazine-finans birimlerinde tecrübeli bankacılar olduğunu da görüyorum)
- İçinden geçtiğimiz bugünlerde ise yüksek faizler nedeni ile krediye ulaşamayan veya sınırlayıcı düzenlemeler neticesinde kredi kullanması zorlaşan şirketlerin yurtdışı kredilere talebi artıyor.
Bu noktada yurtdışından kullanılacak krediler ile ilgili bilinmesi gereken temel noktalar hakkında bazı bilgiler vermek istiyorum.
- Öncelikle Yurtdışındaki fonlama maliyetlerinin yurtiçi bankalarca sağlanan TL/Döviz kredilerine nazaran daha uygun olduğunu düşünüyorsanız göz önünde bulundurmanız gereken KKDF unsuru var.
- KKDF nedir diyorsanız, en basit anlatımı ile sizin için bankaya ödeyeceğiniz bir maliyet (vergi-fon)- Kaynak Kullanımı Destek Fonu
- Yurtdışından sağlanan vadesi bir yıla kadar olan TL krediler için faiz üzerinden uygulanacak olan KKDF oranı %1 iken söz konusu oran bir yılın üzeri TL krediler için sıfırdır.
Döviz kredilerinde ise durum biraz daha farklı:
- Ortalama vadesi bir yıla kadar olan kredilerde ana para üzerinden % 3
- Ortalama vadesi bir yıl ile iki yıl arasındaki kredilerde %1
- Ortalama vadesi iki yıl ile üç yıl arasındaki kredilerde %0,5
- Üç yıldan uzun kredilerde ise % 0 dir.
Peki ben Türkiye’den mi kredi kullanayım Yurt dışından mı ? (TL kredi için)
Bu durumda bakmamız gereken konu şu;
iki durumda da aldığınız faiz oranı aynı ise vergisel anlamda farklı vadelere göre avantajlı olduğunuz durumlar söz konusu oluyor
Örneğin bir yıl üzeri TL kredi kullanımınız söz konusu ise Türkiye’de yerleşik bankalardan kullanacağınız kredilerin faizi üzerinden % 5 BSMV ödemeniz gerekirken bu oran yurt dışı kredilerde % 0.
Faiz üzerinden
Türkiye’de kullanılan tüm krediler (TL ve Döviz ) % 5 faiz üzerinden vergiye tabidir. BSMV dediğimiz de bu vergi işte
Yani sonuç olarak aynı faiz oranından yurt dışında kredi kullanırsanız o krediyi tercih etmeniz daha mantıklı oluyor.
Yurt dışı faiz oranı düşük üç yıl üzeri döviz kredisi kullanırsanız avantajlı bir durum yakalamış oluyorsunuz. Çünkü üç yıl ve üzerinde KKDF kesintisi sıfırdır. Ayrıca BSMV de yok.
Bu noktada kullanacağınız krediye karar verirken dikkat edeceğiniz konuları da yazmak istiyorum.
- Kredi vadesi
- Kredi faizi
- ve bunlarla birlikte söz konusu vadeye uygulanan vergisel maliyetler. Buna “all in” maliyet de deniyor. İşlem bütününe ilişkin maliyetlerin göz önüne alınması deniyor.
Yurt dışından kredi nasıl kullanılıyor ?
- Türkiye’de yerleşik lokal ve yabancı bankaların yurtdışı şubeleri aracılığı ile kredi kullanmanız mümkün. Ama bu krediyi bankalar tabii ki herkese kullandırtmıyor. Öyle çok kolay değil
- Kredibilitesi yüksek bir firma ise krediyi teminatsız kullansa da , ortalama bir kobi için bu şekilde kullanmak neredeyse hayal.
Bu noktada bilinmesi gereken en önemli konulardan biri de vergisel maliyetlerdir.
- Kredinin yurtdışından Banka/finans kurumları dışındaki kurumlardan temin edilmesi durumunda brüt faiz ödemeleri üzerinden %20 sorumlu sıfatıyla KDV ödemeniz gerekli.
- Banka/finans kurumları dışındaki kurumlardan kredinin temin edilmesi durumunda, kredi faiz ödemeleri üzerinden %20 KDV uygulanmaktadır.
O yüzden grup içi kredi kullanımı faiz açısından görece düşük olsa da vergisel maliyetler noktasında mantıklı olmuyor. Krediyi bir finans kurumundan bulmanız gerekiyor.