Günümüzde bankalar, kredi kullanmak isteyen bireyleri çeşitli sigortacılık ürünlerine yönlendirebiliyor. Daini mürtehin hakkını içeren bu uygulama sayesinde yalnızca alacaklı tarafın hakları korunmakla kalmayıp gerekli hallerde krediyi çeken kişinin yasal varislerine yönelik öne sürülebilecek bazı yükümlülüklerin de önüne geçiliyor. Eğer daini mürtehin kavramıyla daha önce hiç karşılaşmadıysanız, bu yazının devamını okuyarak bu kavramın tanımı ve neden yapıldığı gibi konular hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
İçindekiler
Daini Mürtehin Kelime Anlamı Nedir?
Sigortacılık sektöründe yaygın kullanıma sahipkavramlardan olan daini mürtehin, “Rehin alacaklı” anlamına geliyor. Daha genel bir ifade ile bu kavram, alacağa karşılık teminat sağlamak amacıyla bir mal üzerinde kurulan maddi hakkı ifade etmek amacıyla kullanılıyor. Bu sayede alacağa yönelik bir risk gerçekleştiğinde, finansmanı sağlayan tarafın maddi kayıp yaşama riski ortadan kaldırılmış oluyor.
Daini mürtehin hakkı, bankalar tarafından sağlanan kredilerde riski azaltmak amacıyla kesilen hayat sigortası poliçelerinde söz konusu hale geliyor. Örneğin krediyi çeken ve sigortalanan kişi ödeme süreci henüz tamamlanmadan vefat ederse banka, daini mürtehin hakkını kullanarak alacağına karşılık olarak poliçede belirtilen teminattan faydalanabiliyor.
Daini mürtehin kavramı ile ayrıca taşıt kredisi çekmek istediğinizde de karşılaşabilirsiniz. Bazı bankalar, motorlu taşıtlara yönelik kredilerde kasko sigortasını zorunlu kılarak gerekli hallerde söz konusu malı paraya çevirme hakkını korumayı tercih ediyor.
Neden Daini Mürtehin Yapılır?
Daini mürtehin uygulamasıyla alacaklı taraf kendini teminat altına alıyor. Taşıt kredisiyle araba alarak kasko yaptırdığınızda, kredi borcunuzun bulunduğu banka, kasko poliçesinde daini mürtehin olarak tanımlanıyor. Bu sayede, olumsuz bir durum meydana geldiğinde sigorta şirketi, finansal kuruluşa ödeme gerçekleştiriyor.
Alacaklı maddi olarak zarar göreceği durumlar için daini mürtehin ile mal üzerinde sahip olduğu hak ve menfaatleri koruma altına almış oluyor. Sigorta şirketi, risklerin gerçekleştiği durumlarda ödemeyi daini mürtehine yapabiliyor.
Daini mürtehin, yalnızca kasko sigortalarında değil konut sigortalarında da bulunabiliyor. Kişi konut sigortasına başvurduğunda yapılan hayat sözleşmesinde banka daini mürtehin olarak görünüyorsa, vefat ya da benzeri bir durum oluştuğunda sigortalının ailesi bankaya ödeme yapmak zorunda olmayabiliyor. Böyle bir durumda, kredi borcunu sigorta şirketi bankaya ödeyebiliyor.
Bazı hallerde daini mürtehin konumundaki bankaya sigorta şirketi tarafından ödenecek tutar, kredi borcundan daha yüksek olabiliyor. Böyle bir durumla karşılaşıldığında, banka konu hakkında yasal varislere bilgilendirme yapıyor. Fazlalık tutar, pay bildirimi söz konu değilse, eşit oranlarda hak sahiplerine dağıtılıyor.
Daini Mürtehin Nasıl Kaldırılır?
Kredi kullanarak satın alınan araç üzerindeki daini mürtehin şerhinin kaldırılabilmesi için bankaya olan borcun tamamının ödemesi zorunluluğu bulunuyor. Geri ödeme planınızdaki son taksiti ödedikten sonra rehin durumunu sonlandırmak için yapmanız gereken işlemlerse krediyi çektiğiniz tarihe göre farklılık gösteriyor.
Eğer taşıt kredisini 2011 yılının ocak ayından önce çektiyseniz, bu durum aracınıza eski sistemle rehin konulduğu anlamına geliyor. Eski sisteme tabi olunan hallerde, öncelikle ruhsatınızı yanınıza alarak kredi çektiğiniz banka şubesine başvurmanız gerekiyor. Bir sonraki aşamada ise bankanın yönlendirdiği noterden rehin kaldırma işlemine yönelik yazı almalısınız. Verilen belge ile en yakın trafik tescil şube müdürlüğüne giderek rehin kaldırma işleminin ruhsatınıza işlenmesini sağlayabilirsiniz.
Kredinizi 2011 yılının ocak ayından sonra aldıysanız, çok daha pratik biçimde rehin kaldırma işlemini tamamlayabilirsiniz. Çünkü söz konusu tarihten itibaren geçerli krediler için ilgili banka şubesine başvurmak yeterli oluyor. Rehin durumunun kaldırıldığını kontrol etmek içinse E-Devlet portalı üzerinden “Adıma Tescil Araç Sorgulama” sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden fatihsemizoglu.com herhangi bir surette sorumlu değildir.