Gün geçtikçe bankacılık alanında birbirinden farklı kavramlar ile karşılaşma olasılığı artar. Eurobond, bu kavramlardan biridir. Son zamanlarda isminin sıklıkla duyulduğu bu terim bankacılık dünyasının en önemli oluşumları arasında yer alır. “Eurobond nedir, nasıl alınır, riski var mıdır, varsa faktörleri nelerdir, getirisi nedir?” gibi soruların cevaplarını arıyorsanız doğru yerde olduğunuzu söyleyebiliriz.
Eurobond, şirketlerin ya da devletin kendi ülkesi dışında kaynak sunmak maksadı ile uluslararası piyasada yabancı para birimleri ile satışa çıkardıkları borçlanma aracı olarak ifade edilebilir. Bu araç çoğunlukla uzunvadelidir ve Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi ile uluslararası piyasada çoğunlukla EURO ya da USD olarak Eurobond ihracı gerçekleştirilir.
Eurobond fiyatları da özellikleri gibi merak edilen konulardandır. Söz konusu araç Amerikan Doları başta olmak suretiyle EURO, İsviçre Frangı, Japon Yeni tarzı döviz cinslerin üzerinden ihraç edilebilir. Eurobond faizleri incelendiği zaman sabit oldukları sonucuna ulaşılır.
Kupon ödeme zamanlarında yatırımcı düzenli nakit alır. Kupon ve anapara ödemesi ihracı sağlanan döviz cinsi göz önünde bulundurularak yapılır. EURO tahviller senede bir kere, USD tahviller ise 6 ayda bir kupon ödemek zorundadır. Bu kuponların faizleri, senelik basit faiz olarak tanımlanır. Bunun yanı sıra vade sonu beklenmeksizin piyasa şartları doğrultusunda nakit olarak çevrilebilir.
“Eurobond nasıl alınır?” araştırmasında iseniz, söz konusu aracın finansal kurumlar ya da banka aracılığı ile alımının sağlandığını belirtmek gerekir.
İçindekiler
Eurobond Almak Nasıl Kazandırır?
Eurobond faiz oranları sayesinde kazanç elde etmek mümkün hale gelir. Döviz bazındaki birikiminizi Eurobond yatırımı yaparak değerlendirebilirsiniz. Bu sayede yüksek oranda faizden yararlanabilir ve bunun yanı sıra kupon ödemeleri yöntemi ile devamlı nakit akışı sağlayabilirsiniz. Söz konusu araçlar ile ikinci el piyasada vade öncesi nakde çevirme işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Sunulan vade seçenekleri ile talep ettiğiniz süre içinde işlem yapabilirsiniz. Satın almış olduğunuz her bir Eurobond adına birikmiş faiz ödemesi gerçekleştirilir veya geri alınır. Siz almış olduğunuz nominal değer için anapara ve birikmiş olan faizi ödemekle sorumlu olursunuz. Satış işleminde geri alış değeri üzerinden aldığınız nominal tutar karşılığı anaparaya ve birikmiş olan faize hak kazanmış olursunuz.
Eurobond Almak Riskli midir?
Eurobond getirisi ile ön plana çıktığı gibi dezavantajları ile de konuşulması gereken bir konudur. Bu aracın riskleri arasında başı çeken madde, CDS oranlarının yükselmesidir. Ülke risk primi olan CDS söz konusu aracın fiyatlarının gerilemesinde büyük bir rol oynar. Risk primi yükseldikçe Eurobond fiyatları düşüşe geçer. Bu bakımdan söz konusu aracın düzenli bir şekilde takip edilmesi şarttır. Eurobond riskleri arasında bulunan bir diğer unsur, küresel bazda finansal piyasanın çok kuvvetli bir şekilde dalgalanma yaşayabileceği ihtimali olarak dikkate alınabilir. Yüksek faiz veren şirketlerin araçlarını almak risk faktörünü oluşturan
unsurlardan biri olarak kabul edilir. Çünkü şirket ile ilgili olumsuz bir gelişme yaşandığı zaman bağlanan paranın kaybedilme tehlikesi artar. Bu da yatırımcıya Eurobond hesabı çerçevesinde olumsuz bir sonuç olarak döner.
Eurobond Getirisi Hesaplama
Eurobond hesaplama konusu ilgili bireyler tarafından sıklıkla araştırılan konular arasında yer alır. Getiri hesaplama işlemi yapmak için iki ayrı getirinin bulunduğunu bilmeniz gerekir. Bu getirilerden ilki finanslar bir ürün olduğu için olası bir değer yükselişi ya da alım satım işlemlerinden edinilen kâr, diğeriyse kuponun getirisidir. Söz konusu getiri, tahvilin piyasa değeriyle kupon faizi arasında bulunan ilişkiye göre değer kazanır. Eurobond getiri hesaplama işleminde kupon fiyatı ile tahvil fiyatı arasındaki ilişki tahvilin getirisine ters oranda yansır.
Eurobond Vadesi Ne Kadardır?
Söz konusu araç için vade önemli bir yer tutar. 5 ila 30 yıl arası vadeye sahip olan Eurobond’un uzun vadeli olması sayesinde kuponlu bir şekilde ihracı gerçekleştirilebilir. İş Bankası Eurobond alımını gerçekleştirebileceğiniz kurumlar arasında yer alır.
Eurobond’da Devlet Garantisi Var mıdır?
Sunulan garantiler bir hizmetin tercih edilmesinde en önemli etkenler arasında yer alır. Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi tarafından ihraç edilen Eurobond’ların devlet garantisi altında olması bu araca yönelimi artıran unsurlardan biri olarak değerlendirilebilir. Eurobond vergilendirme işlemi ile ilgili bilgiye Gelir Vergisi Kanunu ile ulaşmak mümkündür. Kanunun 94. maddesinin 1. fıkrasının 7 numaralı bendinin (a) alt bendi çerçevesinde faiz gelirinin %0 oranlı stopaja tabi olduğu görülür. Anapara üzerinden hesaplanan kur farkı vergilendirmeye tabi değildir. Bunun yanı sıra indirim oranı ve maliyet bedeli endekslemesi de uygulanmamaktadır.
Vade Sonunda Eurobond’lar Ne Olur?
Herhangi bir fiyat düzeyinden alınmış olan Eurobond vade sonunda alınan dominal miktarına göre parasal olarak sahibine dönüş yapar. Mesela 95 USD fiyatıyla almış olduğunuz 100.000 nominal Eurobond için 95.000 USD ödersiniz. Vade sonu geldiği zaman 95.000 USD
ödeyip alıdığınız bu araç size 100.000 USD olarak geri döner. Bunun yanı sıra o dönem içinde aldığınız kupon faizleri ayrı bir gelir kaynağı olarak değerlendirilir.
Eurobond fonu Türk Eurobond’larının sağladığı USD değerinde yüksek gelir potansiyelini doğru vade ve doğru zamanlama sayesinde maksimize etmeyi amaçlar. Toplam fon değerinin minimum %80’i sürekli olmak kaydıyla USD cinsi özel sektör ve kamu dış borçlanma araçlarına yatırılmaktadır.
“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden fatihsemizoglu.com herhangi bir surette sorumlu değildir.”