İçindekiler
Enflasyon Düzeltmesi imkanı Sizin için de mümkün.
Enflasyon Düzeltmesi imkanı Sizin için de mümkün.
Farz edelim, kalem satıyorsunuz, maliyeti 10 liralık kalemi 18’e satıyorsunuz ama satmak için yeni kalem aldığınızda ise 15’den alabiliyorsunuz.
Mevcut stoklarınızı enflasyon ile değerleyemediğiniz için 18–10=8 kar ediyor gibi oluyorsunuz, aslında stok maliyetinizi enflasyon ile güncelleseniz karınız 8 değil 3 olacak ve 8 üzerinden değil 3 üzerinden verginizi hesaplayacaksınız.
İşte bundan enflasyon muhasebesi gerekli bir düzenleme
- Araba konusunun da aslında bundan bir farkı yok. Uzun süredir kullandığınız eski arabanızın muhasebedeki maliyeti neredeyse bir telefon veya iyi bir laptop parasına bile düşmüş.
- Eski arabanızı neredeyse muhasebedeki maliyetin 5 katına satıyorsunuz.
- Eski arabanızın yeni modelini almak istediğinizde sattığınız paranın üzerine zaten bir araba parası daha koymanız lazım.
Durum bu şekildeyken, bir de eski arabanızı satarsanız inanılmaz bir gelir vergisi çıkacağını öğreniyorsunuz.
Arabamın Değerini Enflasyon Muhasebesi ile Artırabilir miyim?
- Limited-Anonim şirketler enflasyon muhasebesi uygulayabiliyor.
- Şahıs firmaları bilanço esası ise enflasyon muhasebesi uygulanabiliyor.
Ama
Şahıs firması bilanço esası olmayan veya serbest meslek erbabları için konu net değildi.Konu netleştirildi. Defter beyan sistemi denilen sisteme bu alan da tanımlandı.
Yani bütün şahıs firmaları da bu işlemi yaparak arabasının değerini enflasyon ile yükseltip sattığında daha az vergi ödeyebilecek.
Son olarak Şirket üzerine alınan araba nasıl satılıyor?
- Noterden satışı yapılıyor, bu noktada normal bir vatandaşın arabasını satması ile bir fark bulunmuyor. Araba limited-anonim şirket üzerindeyse vekalet vb. lazım ama.
- Fatura Kesilmesi Gerekli:Ama şirket üzerine kayıtlı olunca arabayı noterden sattıktan en geç 7 gün içinde fatura kesmeniz lazım.
- KDV Konusu Önemli: O kestiğiniz faturada da % 1 KDV oluyor. Eğer bugüne kadar aldığınız şeyler(mal ve hizmetler) nedeni ile birikmiş KDV’niz yok ise katma değer vergisi ödemeniz gerekiyor.
Örnek olarak 1.000.000 TL sattığınız araba için 990.090 TL+9900,9=1.000.000 TL fatura kesmeniz lazım.
- Gelir-Kurumlar Vergisi: Ayrıca elde edilen kar üzerinden de gelir/kurumlar vergisi çıkıyor.