Bazen her gün karşılaştığımız isimlerin nereden geldiğini düşünmeden edemeyiz. İşte sizlere bunlardan birkaç tanesi ile aydınlanma imkanı:
YAYINLANMA ZAMANI25 Ekim 2016 15:25
Satın aldığımız, reklamlarda veya caddelerde gördüğümüz markaların sahip olduğu isimlerin nereden geldiğini zaman zaman merak etmişizdir. Adana ve Kayseri’nin baş harflerinden oluşan Akbank, Enişte ve kayınbirader unvanlarından meydana gelen ENKA, DYO olarak kısaltılan Durmuş Yaşar ve Oğulları gibi markaların isimleri ise öğrendiğimiz ilk anda bizleri fazlasıyla şaşırtmayı başarmışlardır. Türkiye’de aşina olduğumuz markaların isimlerinin nereden geldiğini az çok tahmin edebiliyor olsak da çok uluslu bazı şirketlerin adlarını nereden aldıkları, halen daha büyük bir merak konusudur.
Merkezleri yurt dışında olan şirketlerin aşina olduğumuz isimlerinin bazıları saçma anlamlar taşıyor olsa da her biri, sektöründe lider olmayı başarıyor. Eğer sizler de bu ünlü markaların sahip oldukları yaratıcı isimlerin nereden geldiklerini sizler de merak ediyorsanız, 10 bilindik markadan oluşan listemiz, merakınızı fazlasıyla giderebilir.
Şimdi dilerseniz, sektörlerinde lider markaların isimlerinin nereden geldiğine birlikte bir göz atalım:
İçindekiler
10. IKEA
Dünyanın dört bir yanına yayılmış 235 mağazası ile perakende mobilya sektörünün öncü isimlerinden olan IKEA, 1943 yılından bu yana varlığını sürdürmeye devam ediyor. İsveç’te Ingvar Kamprad tarafından kurulan bu mobilyacılık devi, adını kurucusunun baş harflerinin yanı sıra, Kampad’ın doğduğu Elmtaryd çiftliğinin ve Agunnaryd köyünün baş harflerinden alıyor.
9. LEGO
Her yaştan milyonlarca insanı bağımlısı yapmayı başaran 1949 Danimarka doğumlu LEGO, birbirine kenetlenebilen tahtalarla çıktığı bu yolda plastikten oluşan yapbozlar geliştirerek dünya devlerinden bir tanesi haline geldi. Danimarka dilinde “İyi Oyna” anlamına gelen “Leg Godt” cümlesinden türetilen adıyla da efsanevi bir marka olarak yoluna devam ediyor.
8. Pepsi
Dünyanın en büyük marka savaşları arasında ilk sırada yer alan Pepsi ve Coca-Cola, yaklaşık 100 yıldır sektörün lideri olabilmek için mücadele veriyorlar. Aslında bir mide ilacı olarak üretilen Pepsi, şimdilerde dünyanın en popüler alkolsüz içeceklerinden bir tanesidir. İlk olarak 1903 yılında keşfedilen bu bağımlılık yaratan içeceğin adı sindirim bozukluğu olarak bilinen “dyspepsia” isminden geliyor.
7. Reebok
Joseph William Foster tarafından 1895 yılında İngiltere’de kurulan ve daha sonra Adidas firmasına satılan Reebok, günümüzde birçok sporcunun ve spor organizasyonunun sponsorluğunu da yapmaktadır. Hatta 1998 yılında 3 yıllığına Beşiktaş’ın sponsorluğunu üstlenen markalardan bir tanesi olan Reebok’un adı, yerel dilde karaca antilobu anlamına gelen “rhebok” kelimesinden kaynaklanıyor.
6. Skype
Bir zamanlar MSN Messenger, ICQ ve MIRC gibi internet üzerinden anlık mesaj ve iletişim yazılımları mevcuttu. Ancak 2003 yılında Microsoft tarafından geliştirilen Skype, bu yazılımların bırakmış olduğu tahta oturmayı başardı. “Havada Birebir İletişim” anlamına gelen ve “Sky Peer-to-Peer” sözcüklerinin kısaltılmış hali Skype olarak adlandırılan bu yazılım, her gün daha da büyümeye devam ediyor.
5. Sony
İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle Masaru Ibuka ve Akio Morita, Sony şirketinin temellerini atmaya karar verdiler. Kökleri 1946 yılına dayanan Sony, dünyanın en büyük elektronik araç-gereç üreticilerinden bir tanesidir. Adını Japoncada zeki ve düzgün görünüşlü erkek anlamına gelen “sonny boy” unvanından alan bu etkileyici firma, günümüzde 168 bine yakın çalışanıyla harikalar yaratmayı başarıyor.
4. Yahoo!
Dünyanın ilk arama motorlarından bir tanesi olan ve daha sonra anlık mesajlaşma gibi nitelikleri de bünyesine katan Yahoo! şirketi, oldukça farklı bir isim geçmişine sahip. 1995 yılında temelleri atılan bu şirketin hem Gulliver’in Seyahatleri isimli romanda Yahoo adı verilen fantastik yaratıklardan hem de “Bir Başka Çokbilmiş Kahin” anlamı taşıyan “Yet Another Hierarchial Officious Oracle” cümlesinden adını alıyor.
3. Spotify
Henüz 10 yıldır varlığını sürdüren İsviçreli müzik veri akış servisi Spotify, çeşitli bağımsız müzik şirketlerinin bünyesinde barındırdıkları şarkıların ücretsiz dinlenebilmesine olanak tanıyor. 2010 yılından sonra 100 milyonu aşan kullanıcı sayısıyla teknoloji öncülerinden bir tanesi haline gelen Spotify, “spot (sıcak nokta)” ve “identify (belirlemek)” kelimelerinin birleşiminden adını alıyor.
2. Starbucks
Türkiye’de de oldukça rağbet gören ABD’li bir kahve dükkanı olan Starbucks, bazı kesimler tarafından eleştirilse de 1971 yılından bu yana, vermiş olduğu kaliteli hizmetle dünyanın en iyi kahve şirketlerinden bir tanesi olmayı başarıyor. Bu bilindik kahve şirketinin adının Moby Dick romanındaki Starbuck karakterinden geldiğini biliyor muydunuz?
1. Google
1998 yılında bir arama motoru olarak teknoloji sektörüne atılan Google, “Don’t be evil (Kötü olma)” sloganıyla amacını dünyaya biraz da olsa anlatmış oldu. Google, kendisini her açıdan dünyanın enleri içerisinde buldu. Son zamanlarda da bilim ve teknoloji alanında yapmış olduğu atılımlarla adından söz ettirmeyi başaran bu ABD merkezli marka, matematikteki büyük sayılardan biri olan ve 10100‘e sayısına eşit olan Googol teriminden adını alıyor.
Kurmuş olduğunuz şirketi dünyanın en büyük markalarından biri haline getirmek istiyorsanız, işe markanıza vereceğiniz isimle başlayabilirsiniz. Küçük yatırımlar yaparak, uzun vadede dünya ekonomisine yön veren bir marka yaratmak, oldukça yüksek bir zeka seviyesi gerektirir. Listemizde yer alan firmalar da isimlerini yaratıcı bir zeka ile seçilmiş öğelerden almışlardır. Akılda kalıcı isimleri ve sektörde gerçekleştirmiş oldukları yeniliklerle devleşen bu markaların sahip oldukları isimler hakkında sizlerin düşünceleri nelerdir?