Hayatınızda her şey kötü gidiyorken sizi harekete geçirecek bir dokunuşa ihtiyacınız olabilir. Bu nedenle aradığınız ilhamı bulabileceğiniz başarılı insanların öykülerini incelemenizi öneririm.
Başarısızlık, başarının alternatifi değildir. Daha ziyade kaçınılması gereken, aynı zamanda daha büyük bir rotaya ulaşmak için yaşanan geçici bir aksiliktir. Herkes bir noktada başarısızlıkla karşılaşsa da önemli olan verilen tepki ve ondan ne öğrenildiğidir.
Birazdan göreceğiniz kişilerin hikayeleri de bu tezi destekliyor. Çünkü büyük başarılar ile sonuçlanan süreçlerin hepsi başarısızlığa dayanıyor.
İnanın bana dünya çapındaki bu örnekler sayesinde karşınıza çıkan zorluklar konusunda yalnız olmadığınızı çok daha iyi anlayacaksınız. Tüm dünyanın bir tek sizin üzerinize gelmediğini kabul
edecek ve belki de hayatınız için dönüm noktası olacak kararlar alacaksınız.
Aynı fikirdeysek; farklı alanlardan, farklı zorlukların üstesinden gelinerek yaratılmış başarı hikayelerini incelemeye başlayalım.
İçindekiler
- 1 1.Jeff Bezos: Kitap Satıcısıydı, Dünyanın En Zengini Oldu!
- 2 2.Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu
- 3 3.Maryam Mirzakhani: Matematiğin Nobeli ile Taçlandırılmış Dahi Matematikçi
- 4 4.Peter Dinklage ve İnanılmaz Başarı Hikayesi
- 5 5.Pazar Tezgahtarlığından Milyarderliğe: Mahmud Kamani
- 6 6.Walt Disney ve Yoksulluğu Sayesinde Tanıştığı Minik Fareyle Yarattığı Öyküsü
- 7 7.Yolculuğuna Kibrit Satarak Başlayan IKEA’nın Sahibi Ingvar Kamprad
- 8 8.Uyuşturucu Bağımlısı Khalil Rafati’yi Milyonerliğe Götüren Kararı
- 9 9.“Geri Zekalısın” Diyenlere Aldırmayan Albert Einstein
- 10 10.Coco Chanel’in Başarı Öyküsü
- 11 11.36 Yayıncı Tarafından Reddedilen Arianna Huffington
- 12 12.Boyunun Kısa Olduğu Gerekçesiyle Takıma Alınmayan Michael Jordan
- 13 13.Zorlukların Üstesinden Gelmek için Mizah Yeteneğini Kullanan Jim Carrey
- 14 14.Çok Satan Romanı 30 Kez Reddedilen Stephen King
- 15 15.Steve Jobs ve Sıra Dışı Hikayesi
- 16 16.Harry Potter ile Gelen İnanılmaz Başarı: J. K Rowling
- 17 17.Başarısızlığı Fırsat Olarak Gören Henry Ford
- 18 18.ABD’nin En Önemli Kadınlarından Oprah Winfrey
- 19 19.Amanda Prowse: Beş Parasızlıktan Bestseller Kitap Yazarı Olmaya
- 20 20.Rüyalarının Peşinden Koşan Steven Spielberg
- 21 21.Parasızlıktan Köpeğini Satan Sylvester Stallone
- 22 22.Tüm Zamanların En İyi Boksörü Muhammed Ali
- 23 23.Uber CEO’su Dara Khosrowshahi
- 24 24.Abraham Lincoln: Başarısızlığın Öyküsü
- 25 25.Aptal Olduğu Söylenen Thomas Edison
- 26 26.Google CEO’su Sundar Pichai
- 27 27.Marangozluk Yapan Harrison Ford
- 28 28.Doğmadan Önce Terk Edilen Marilyn Monroe
- 29 29.Rock’n Roll’un Kralı Elvis Presley
- 30 30.Başarısızlıklardan Öğrenmeyi Prensip Edinen Bill Gates
- 31 31.Deli Bir Dahi: Vincent Van Gogh
- 32 32.Efsane Futbolcu Pelé
- 33 33.John Paul DeJoria: Evsizlikten Milyarderliğe
- 34 34.Do Won – Jin Sook Chang’in Azmi
- 35 35.İtalya’nın En Zenginlerinden Leonardo Del Vecchio’nun Öyküsü
- 36 36.WhatsApp’ın Kurucusu Jan Koum
- 37 37.Jack Ma: Başarısızlıklar Karşısında Pes Etmeyen Bir Deha
- 38 38.Kerestecilikten Milyarderliğe François Pinault
- 39 39.Latin Güzeli Jennifer Lopez
- 40 40.Rusya İmparatoriçesi I. Katerina (Catherine the Great)
- 41 SONUÇ:
1.Jeff Bezos: Kitap Satıcısıydı, Dünyanın En Zengini Oldu!
Jeff Bezos, internetin yüzde 2.300 büyüdüğünü öğrendikten sonra Amazon.com’u kurdu. Aldığı borç parayla bir garajda start verdiği online kitap işinde pek çok zorlukla karşılaştı. Ancak inanılmaz vizyonu sayesinde pek çok alanda faaliyet gösteren bir teknoloji devine ve dünyanın en zengini unvanına sahip olmayı başardı.
İlgili Yazı:
2.Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu
İlk dünya rekorunu 18 yaşından önce kıran Naim Süleymanoğlu, yönetmenliğini Özer Feyzioğlu’nun yaptığı, senaryosunu Barış Pirhasan’ın yazdığı film ile milyonları bir kez daha etkiledi. Bulgar Hükümeti’nin Türk isimlerini yasaklaması nedeniyle adı Naum Shalamanov olarak bilinen Naim, tam 46 kez dünya rekoru kırdı ve başarıdan başarıya koştu.
3.Maryam Mirzakhani: Matematiğin Nobeli ile Taçlandırılmış Dahi Matematikçi
Fields madalyasını kazanan ilk kadın olarak tarihe geçen Maryam Mirzakhani, 40 senelik ömrüne sayısız başarı sığdırmayı başarmış bir isim. Üniversite eğitimini Tahran’da tamamlayan matematik sevdalısı Maryam, İran asıllı olmasıyla da tabuları yıktı.
İlgili Yazı:
4.Peter Dinklage ve İnanılmaz Başarı Hikayesi
Son sezonuyla hayal kırıklığı yaratsa da tüm zamanların en başarılı yapımlarından Game of Thrones’un Tyrion Lannister’ı. Evet, Peter Dinklage da ilham veren bir öyküye sahip. 29 yaşındayken yepyeni bir alana adım attığını ve kendisinden başka güvenecek hiçbir şeyi olmadığını söylüyor. İnsanlara hazır olduklarını söylemeye çalışmamaları, bunu yapmaları gerektiğini öğütlüyor.
5.Pazar Tezgahtarlığından Milyarderliğe: Mahmud Kamani
Boohoo.com’un kurucusu ve ortak CEO’su olan İngiliz milyarder, jet sosyetenin arasına katılmadan önce pazar tezgahlarında satıcılık yapıyordu. Bezos gibi internetteki potansiyeli fark eden Kamani, ülkenin en popüler şirketlerinden birini kurarak şimdiki konumuna ulaştırdı.
İlgili Yazı:
6.Walt Disney ve Yoksulluğu Sayesinde Tanıştığı Minik Fareyle Yarattığı Öyküsü
Sefalet içinde geçen çocukluk döneminin ardından iş hayatına atılan Walt Disney, para kazanmak için pek çok iş değiştirmek zorunda kaldı. Bu dönemde tedavi ettiremediği babasını kaybeden Disney, gittiği ücretsiz kurslarla çizim yapmayı öğrendi. Ancak başvurduğu pek çok yerden geri çevrildi. Hatta çalıştığı bir gazeteden yaratıcı olmadığı için kovuldu ve Mickey Mouse’un doğumuna kadar büyük mücadele verdi.
İlgili Yazı:
7.Yolculuğuna Kibrit Satarak Başlayan IKEA’nın Sahibi Ingvar Kamprad
IKEA’nın sahibi İsveçli iş insanı, yolculuğuna henüz çocukken kibrit kutusu satarak başladı. Pazarlama yeteneği ve çalışkanlığı sayesinde ürün yelpazesini genişleten Kamprad, eğitim hayatında ise ticarette olduğu kadar başarılı değildi. Okuma yazmayı yaşıtlarından daha sonra öğrenen Kamprad, milyarlarca doları olmasına rağmen yaşadığı ekstra mütevazı hayatıyla da dikkat çeken kişiliklerden.
İlgili Yazı:
8.Uyuşturucu Bağımlısı Khalil Rafati’yi Milyonerliğe Götüren Kararı
Ölümün eşiğinden dönmüş bir uyuşturucu bağımlısı olan Khalil Rafati, çocuk yaşta birçok suç işlemiş. Taşındığı Los Angeles’ta ilk başta iyi miktarda paralar kazansa da içine düştüğü bataklık onu ölüme kadar götürdü. Dibe vurduktan sonra sil baştan yapmaya karar veren Rafati, günde 16 saat çalışmaya başladı ve tanıştığı sıvı takviye gıdaları sayesinde hayat tarzıyla uyumlu girişimini kurdu.
İlgili Yazı:
9.“Geri Zekalısın” Diyenlere Aldırmayan Albert Einstein
6 yaşına kadar konuşamayıp 9 yaşına kadar okuyamadığı söylenen Albert Einstein, öğretmenleri tarafından geri zekalı olarak tanımlandı. Ancak E=mc2 formülü ile tanındı, Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü ve yüz yılın en önemli bilim insanlarından biri olarak tarihe geçti.
10.Coco Chanel’in Başarı Öyküsü
Modaya yeni bir bakış getiren Coco Chanel, dikiş dikmeyi annesini kaybettiği için gönderildiği manastırda öğrendi. Reşit olduktan sonra subay kıyafetleri diken bir mağazada çalışmaya başlayan Chanel, geceleri ise şarkı söyledi. Yaptığı tasarımlar çok beğenildiği ve Coco açtığı mağazasını devasa bir markaya dönüştürdü.
11.36 Yayıncı Tarafından Reddedilen Arianna Huffington
Huffington Post’un genel yayın müdürü ve kurucu ortağı olan Arianna Huffington, bir zamanlar üç düzine büyük yayıncı tarafından reddedildi. İkinci kitabıyla karşılaştığı geri çevirmelerden yılmayan Huffington Post’u yarattı ve onu şu andaki konumuna ulaştırdı.
12.Boyunun Kısa Olduğu Gerekçesiyle Takıma Alınmayan Michael Jordan
Lise 2’de boyunun kısa olduğu gerekçesiyle hiçbir koçun takıma almadığı Jordan, bir sene boyunca kendi çabalarıyla antrenman yapmaya devam etti ve sonunda seçmelere girmeyi başardı. Ünlü isim vazgeçmeyerek seçmeleri kazanmasını, hayatının dönüm noktası olarak tanımlıyor.
13.Zorlukların Üstesinden Gelmek için Mizah Yeteneğini Kullanan Jim Carrey
Dünya çapında ün kazanmış ve Altın Küre’ye layık görülmüş Jim Carrey’nin yoksul bir çocukluk ve gençlik dönemi geçirdiği biliniyor. Ailesiyle birlikte uzun süre bir minibüsün içinde yaşayan Carrey, okulu bırakıp çalışmak zorunda kaldı. Ve o dönemlerin üstesinden gelmek için yaşadığı zorluklarla dalga geçme yeteneğini kullandı.
14.Çok Satan Romanı 30 Kez Reddedilen Stephen King
Başarılı yazarın Carrie isimli en çok satan romanı, yayınlanmadan öce 30 kez reddedildi. Denemekten vazgeçmeyen King, sıkı sıkı tutunduğu inancı sayesinde şu anda milyarlarca insanın okuduğu bir yazar konumunda.
15.Steve Jobs ve Sıra Dışı Hikayesi
Evlat edinildiği aile tarafından büyütülen Steve Jobs, zekasına rağmen eğitim hayatında başarılı olamadı. Üniversiteyi terk eden Jobs, arkadaşı Wozniak ile birlikte Apple 1 adındaki bilgisayarı üretti. Arka arkaya gelen üretimler ile milyoner oldu.
Fakat Jobs, anlaşmazlıklar nedeniyle kariyerine başladığı şirketten kovuldu. Yılmayan Jobs, satın aldığı animasyon stüdyosu ve kurduğu NeXT ile yoluna devam etti. Nihayetinde bugün bir dev olan Apple’ın başına geçmeyi başardı.
16.Harry Potter ile Gelen İnanılmaz Başarı: J. K Rowling
Dünya çapında elde ettiği başarıyla edebiyat tarihine geçen Harry Potter’ın yazarı bir zamanlar dibe vurmuş ünlü isimler arasında. Çocuğunu tek başına büyütmeye çalışan bekar bir anne olan Rowling, Potter’ın taslağını eski bir daktiloda yazarak tamamladı.
17.Başarısızlığı Fırsat Olarak Gören Henry Ford
Defalarca iflas eden, kredi başvuruları reddedilen ama buna rağmen davasından vazgeçmeyen Henry Ford’u hepimiz tanıyoruz. Otomobil sektörünün önde gelen isimlerinden Ford, devler ligine uzanan yolculuğuna tamircilikle başladı.
18.ABD’nin En Önemli Kadınlarından Oprah Winfrey
Fakir bir ailede doğan Oprah, henüz 14 yaşındayken hem anneliği hem evlat acısını tattı. 9 yaşında amcasının tacizine uğrayan Oprah, zorlu hayatına rağmen liseyi dereceyle bitirdi. 19 yaşında televizyonla tanışmasıyla birlikte onun için yepyeni ve parlak bir kapı aralanmış oldu.
19.Amanda Prowse: Beş Parasızlıktan Bestseller Kitap Yazarı Olmaya
Uluslararası bestseller kitap yazarı Amanda Prowse, bu başarıya ulaşmadan önce maddi sıkıntı çeken ve yalnız bir anneydi. İki oğluna bakmaya çalışan Prowse’nin kansere yakalanması, yaşadığı zorluklara zorluk kattı. Ancak bu süreçte başladığı kitabı, meteliğe kurşun attığı bir dönemde onu bestseller yazarı unvanını kazanmaya da götürdü.
İlgili Yazı:
20.Rüyalarının Peşinden Koşan Steven Spielberg
33 yaşında tarihin en başarılı film yapımcılarından biri olan Spielberg, 17 yaşında tanıştığı stüdyo kavramına deyim yerindeyse aşık oldu. Kararını verdikten sonra hayalini gerçeğe dönüştürmek için hemen çalışmaya başladı ve şu an tüm dünyanın hayranlıkla izlediği unutulmaz yapımlarını yarattı.
21.Parasızlıktan Köpeğini Satan Sylvester Stallone
Çocukken yüz felci geçiren ve hastalığının izini hem yüzünde hem konuşmasında yansıtan Stallone, kariyerinin ilk yıllarında bu nedenle zorluk yaşadı. Ünlü bir aktör olmak için çıktığı yolculukta haftalarca beş parasız kaldı ve köpeğiyle birlikte terminallerde uyudu. Sonunda köpeğini hiç tanımadığı bir yabancıya satmak zorunda kaldı. Nihayet yarattığı Rocky’nin senaryosuyla şeytanın bacağını kırdı.
22.Tüm Zamanların En İyi Boksörü Muhammed Ali
20. yüzyılın en önemli spor figürlerinden biri olan Muhammed Ali, kariyerindeki başarıların yanı sıra ırk, din ve politik alanlardaki tartışmalarıyla da gündeme geldi. Pek çok kesimden tepki alan Muhammed Ali, kariyerinin zirvesinde 3 yıl bokstan men edildi.
23.Uber CEO’su Dara Khosrowshahi
Dara Khosrowshahi, aslında bir İran göçmeni. Devrim sırasında yurdundan kaçmak zorunda kalan Dara, ailesindeki diğer üyeler gibi çok çalışarak başarıya ulaşmış bir isim.
İlgili Yazı:
24.Abraham Lincoln: Başarısızlığın Öyküsü
İşinde başarısız olan, yasama seçimlerini kaybeden, 24 yaşındayken karısını yitiren, bunalıma giren, kongre seçimlerinde yenilen ve daha pek çok kez mağlup olan Abraham Lincoln. Başarısızlıklar karşısında yılmamanın sonunda zafer getireceğini kanıtlayan bir örnek o!
25.Aptal Olduğu Söylenen Thomas Edison
Öğretmenleri başarılı mucit Thomas Edison için “bu çocuk bir şey öğrenemeyecek kadar aptal” derken o adını tarihe yazdırdı. Girdiği ilk işlerinden kovulan ve pek çok engelle karşılaşan Edison da ilham veren isimler arasında.
26.Google CEO’su Sundar Pichai
Hindistan’da 2 odalı bir evde dünyaya gelen Sundar Pichai, sayılara olan yeteneği sayesinde mühendislik alanına girdi.Stanford Üniversitesi’nden burs kazansa da buradaki eğitimini tamamlayamadı. Pensilvanya Üniversitesi’nde MBA eğitimi aldı ve onu Google’a yönlendirecek kariyerine başladı.
27.Marangozluk Yapan Harrison Ford
Şu anda dünya çapında tanınan bir aktör olan Harrison Ford, bu başarıya ulaşmadan önce geçimini zorlukla sağlıyor ve marangozluk yapıyordu. Zaten sinema dünyasına adım atmasını sağlayan teklifi de marangozluk yaptığı sırada aldı.
28.Doğmadan Önce Terk Edilen Marilyn Monroe
Doğumundan önce babası annesini terk eden Marilyn Monroe, yetimhanelerde büyüdü ve pek çok kez istismara maruz kaldı. Kaçış olarak gördüğü evlilikte aradığını bulamayan Norma Jeane Mortensen, bu süre zarfında fabrikada çalıştı.
Burada çalıştığı dönemde tanıştığı fotoğrafçı, modellik kariyerine başlamasına yardımcı oldu. 36 yaşında muammalı bir ölümle hayata veda eden ünlü isim kısacık ömrüne birçok başarı ve acı sığdırdı.
29.Rock’n Roll’un Kralı Elvis Presley
Oldukça fakir bir çocukluk dönemi olan Elvis Presley, henüz 10 yaşındayken bir yetenek yarışmasına katıldı. Babasının kendisine bisiklete parası yetmediği için aldığı gitarı sayesinde müziğe daha çok odaklanan Elvis, gençliğinde kamyon şoförlüğü yaparak ailesine yardım etti. Başvurduğu plak şirketinden geri çevrildi, müziğiyle ilgili olumsuz eleştiriler aldı ancak istediği şeyden vazgeçmedi.
30.Başarısızlıklardan Öğrenmeyi Prensip Edinen Bill Gates
Tüm zamanların en zengini unvanını elinde bulundurmuş olan Bill Gates, tarihin en büyük başarısızlıklarından biri olan Traf-O-Data’yı kurdu. Fakat başarısızlık onu yıldırmadı ve bilgisayarlara olan tutkusu onu Microsoft’u kurmaya yönlendirdi. “Her ev ve masada bir bilgisayar” vizyonuyla yola çıkan Gates, halen hedeflerine ulaşmak için gösterdiği çabalarla tanınıyor.
31.Deli Bir Dahi: Vincent Van Gogh
Hayatı boyunca akıl hastalığı ve başarısız ilişkilerle mücadele eden Vincent Van Gogh, 37 yaşında hayatına son verdi. Yaşıyorken yalnızca bir resim satabildi ama bu durum onun coşkusunu azaltmadı. Ölümünden yıllar sonra, post-empresyonizm dünyasında kilit bir isim ve nihayetinde yaşamış en büyük sanatçılardan biri olarak tanınacağını asla bilemezdi.
32.Efsane Futbolcu Pelé
1940 yılında Brezilya’da doğan Pele, yoksulluk içinde büyüdü ve doldurulmuş bir çoraba tekme atarak becerilerini geliştirdi. Yeteneği göz ardı edilmedi ve 15 yaşına geldiğinde profesyonel bir futbol kulübüne kaydoldu. 1958 Dünya Kupası’ndaki başarısıyla tüm dünyanın gözlerini kamaştırdı. Uzun ve başarılı kariyeri ona 1999’da Arjantin’den Diego Maradona ile birlikte FIFA Yüzyılın Oyuncusu unvanını kazandırdı.
33.John Paul DeJoria: Evsizlikten Milyarderliğe
1944 yılında Los Angeles’ta doğan John Paul Jones DeJoria, ebeveynlerinin boşanmasının ardından koruyucu ailelerin yanında büyüdü. ABD Deniz Kuvvetleri’nde iki yıl geçirdikten sonra, bir dizi düşük gelirli işte çalıştı ve arabasında uyumak zorunda kaldı. 1980’de 700 dolar kredi aldı ve kuaför Paul Mitchell ile birlikte John Paul Mitchell Systems’ı kurdu. Ardından şansı döndü ve bir servet edindi.
34.Do Won – Jin Sook Chang’in Azmi
Do Won Chang ve karısı 1981’de Güney Kore’den kaçtıklarında, bulaşıkları yıkamak, gaz pompalamak ve ofis temizlemek de dahil olmak üzere üç iş yapmak zorunda kaldı. Jin Sook Chang ise kuaför olarak çalıştı.
Çift biriktirdiği 11.000 dolarla 1984’te Los Angeles’ta küçük bir giyim mağazası açtı. Girişim o kadar başarılıydı ki 6 ayda bir yeni bir Forever 21 mağazası açıldı. Şirketleri zamanla on binlerce çalışanı olan bir moda devine dönüştü.
35.İtalya’nın En Zenginlerinden Leonardo Del Vecchio’nun Öyküsü
İtalya’nın en zenginleri arasında yer alan Leonardo Del Vecchio, 1935’te yoksul bir ailede dünyaya geldi. 7 yaşında yetimhaneye gönderildi, 14 yaşında ise bir imalat fabrikasında çıraklık yapmaya başladı.
Bu dönemde işaret parmağının bir kısmını kaybetse de onu ilerde milyarder yapacak beceriler kazandı. Öğrenmeye ve kendini eğitmeye odaklanan Leonardo, 1961’de Luxottica adında küçük bir ortaklık kurdu. Keskin girişimcilik zekasıyla dünyanın en büyük gözlük ve lens üreticisini yarattı.
36.WhatsApp’ın Kurucusu Jan Koum
16 yaşındaki Jan Koum, 1992 yılında annesi ve büyükannesi ile Kaliforniya’ya göç ettiğinde verilen yardımlarla yaşamını sürdürebiliyordu. Yahoo!’da işe başlamadan önce bir sürü işte çalıştı ve burada ortağı Brian Acton ile tanıştı. 2009 yılında WhatsApp’ı kuran Koum, 2014’te girişimini Facebook’a 19 milyar dolara sattı.
37.Jack Ma: Başarısızlıklar Karşısında Pes Etmeyen Bir Deha
Üniversite giriş sınavlarını kazanmadan önce üç kez başarısız olan Jack Ma, pes etmeyen kişiliği sayesinde bir dev yarattı. KFC de dahil olmak üzere bir dizi işten reddedilen Jack Ma, Harvard Business School’dan 10 kereyle rekor sayıda geri çevrildi.
1995 yılında ABD’ye yaptığı geziden sonra internetle ilgilenmeye başladı ve Çin’in internette bulunmadığını gördü. 20.000 dolarlık parasıyla, Çinli şirketler için web siteleri tanıtmak ve geliştirmek için ilk girişimi olan China Pages’ı başlattı. Dört yıl sonra Alibaba’yı kurdu.
İlgili Yazı:
38.Kerestecilikten Milyarderliğe François Pinault
Kereste işi yapan bir ailede doğan François Pinault, Nazi işgalinin en zor zamanlarında Fransa’da büyüdü. Aslında aile o kadar fakirdi ki liseyi bırakıp ailesine yardım etmek için kereste işine girdi.
İlk işini 1963’te kereste ticaretinde kursa da daha sonra büyük mağazalara mail-order şirketlere yöneldi. 1990’larda lüks eşyalara yönelen girişimci; Gucci, Saint Laurent, Balenciaga ve Boucheron gibi pek çok markanın sahibi olan bir zincir yarattı.
39.Latin Güzeli Jennifer Lopez
Bronx’tan nispeten fakir bir ailede doğan Jennifer Lopez, lisede film seçmelerine katıldı ve seçildi. Ünlü bir film yıldızı olmak istediğini anlayan Lopez, isteğini ailesine söyledi ama destek alamadı. Hayallerinin peşinden gitmek için Manhattan’a taşınan Lopez, bölgesel müzikallerde yer aldı.
Arka dansçılık, oyunculuk gibi birçok alanda kendini göstermeye çalışan Lopez, 2000’den sonra hızla yükseldi. Şu anda hem genç kadınlara hem de azınlık gruplarına hayallerini kovalamaları, kaderlerini gerçekleştirmeleri ve köklerini hatırlayıp saygı duymaları için güç veren bir rol model olarak görülüyor.
40.Rusya İmparatoriçesi I. Katerina (Catherine the Great)
1684’te Litvanyalı köylü bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen ve üç yaşında yetim kalan Marta Helena Skowrońska, Rusya’nın ilk kadın imparatoriçesi olacaktı. Letonyalı bir papaz tarafından yetiştirilen Martha, Moskova’ya Prens Alexander Menshikov’un evine çalışmaya gönderildi ve burada Büyük Petro ile tanıştı.
Zekasıyla çarı etkilediği düşünülen kadın, onunla evlenerek çariçe unvanını kazandı. Çar, onun adına Saint Catherine Nişanı ödülünü yarattı ve eşini yardımcı yöneticisi yaptı. Ayrıca Katerina’ya tüm zamanların en görkemli saraylarından birini yaptırdı.
SONUÇ:
İşin aslı bu başarı hikayeleri arasına daha birçok örnek eklenebilir. Ancak önemli olan, ne kadar çok başarı hikayesi okuduğunuz değil, bu öykülerden payınıza ne çıkarmanız gerektiğidir.