Prof. Dr. Canan Karatay, sağlıklı beslenmeye yönelik açıklamalarıyla pek çok kişinin takip ettiği bir isim. Karatay’ın önerileri doğrultusunda hayatını inşa eden kişilerin sayısı azımsanamayacak kadar çok. Özellikle her şeyin mevsiminde yenmesi gerektiğini belirten Karatay, biber ve patlıcanla ilgili özel açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Canan Karatay, patlıcan ve biberin kış aylarında pek çok tarım ilacıyla, sera ortamında yetiştirildiğini vurgulayarak, sağlık açısından sakıncalarını anlattı. Karatay, “Ben kışın patlıcan, biber yenmesine karşıyım” dedi.
Canan Karatay, “Kış mevsiminde sadece kış sebzeleri tüketilmeli. Yazın da yaz sebzeleri yenmeli. Çünkü vücut böyle programlanmış durumda. Ben kışın patlıcan, biber yenmesine karşıyım. Yılın 12 ayı patlıcan yerseniz, vücut olumsuz reaksiyon gösterir. Kışın; turp, lahana, havuç, karnabahar ve kereviz var. Kışın bu sebzeleri yemeliyiz. Her sebzeyi, her meyveyi doğal yetiştiği mevsiminde tüketmeliyiz” dedi.
Canan Karatay, “Mevsiminde ne varsa onu yiyin. Ocak ayında patlıcan yemeyin. Doğal olduktan sonra aşırıya kaçmamak kaydıyla meyve de yenebilir. Elma ve portakalın kurtlusu, organik ve de doğal olanını yiyebilirsiniz. Diğerlerinde tarım zehri var. Kışın patlıcan değil, yumurta yiyin” dedi.
Önce patlıcanları güzelce yıkayın. Sonrasında baş kısımlarını kesin. İçi boşaltılmış patlıcanları bir iğne iplik yardımıyla ipe dizin ve gölge bir yerde kurutun. Patlıcanları temizlerken, büyük bir kâseye bir miktar su koyun. İçine de 1 limonun suyunu ilave edin. Oyduğunuz patlıcanların içini, kararmaması için limonlu suya atın.
Patlıcan; haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında hasat edilir. Yaz mevsimi boyunca marketlerde ve pazar tezgâhlarındaki yerini alıyor. Biber ise yılın iki döneminde yetişmeye uygun olan bir sebze. Bu dönemlerden biri; haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında yaz sezonudur. Bu sezon, biberlerin ilk hasat zamanı olarak da biliniyor. İkinci hasat dönemi ise eylül, ekim, kasım ve aralık olarak biliniyor.
Kış sebzelerinin önemini vurgulayan Karatay, “Lahana, karnabahar, pırasa, sarımsak, soğan, havuç, patates, yer elması, kereviz bütün bunlar çok önemli. Ama bunların doğal olması, ilaçlı olmaması lazım” açıklamasını yaptı.