Açmayı düşündüğünüz iş yeri için e-imza mı yoksa mali mühür mü kullanmalısınız karar veremiyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz. Bu yazıda e-imza ile mali mühürü tüm özellikleriyle anlatıp işlevlerini açıkladık, aralarındaki farklardan söz edip kimin için hangisinin daha uygun olduğunu anlattık!
İçindekiler
e-İmza Nedir?
Bir elektronik veriye eklenen, elektronik verilerle mantıksal bir bağlantı içinde olan, harf, karakter ve sembollerden oluşan, üzerinde kullanıldığı dokümanı kimin imzaladığını ve güvenilirliğini tespit eden elektronik veriye e-imza denir.
e-İmza’nın Yasal Geçerliliği
Dijital belgeler üzerinde ıslak imza yerine kullanılan e-imzanın varlık sebebi, elektronik ortamdaki belgelerin güvenliğini sağlamaktır. Bu nedenle, yazılı bir belgeye elinizle attığınız ıslak imza ne kadar güvenliyse e-imza da o kadar güvenlidir.
5070 sayılı kanuna göre e-imza, ıslak imza ile eşdeğerdedir. e-Ticaretin yükselişi ile e-imza kullanımı da artmıştır.
e-İmza’nın Özellikleri Nelerdir?
Sayısal imza olarak da bilinen elektronik imzanın özelliklerini sıralayalım:
- e-İmza, veriye eklenen imzanın sahibini belirler, bir nevi kimlik doğrular.
- İmzalanan veride yer alan bilginin değiştirilmediğini, silinmediğini, bilgiye bir ekleme yapılmadığını, bilginin bozulmadan ilk halinde nasılsa öyle kaldığını garantiler.
- e-İmza, elektronik imza kullanıcısının dijital olarak gerçekleştirdiği işlemlerin inkar edilmesinin önüne geçer. Eğer bir dijital belgede e-imza varsa, bu imzayı kullanan kimse, e-imzalı belge ile yaptığı işlemi reddedemez.
- e-İmza, kullanıldığı dijital evraka senette olduğu gibi bir güvenilirlik yükler. e-İmzalı belge, her türlü yasal durum için aksi ispat edilene dek kesin delil olarak sunulabilir.
- e-İmza sayısal bir veridir. Bu nedenle onu ıslak imza gibi tek bir şekilde göremeyiz. Farklı karakter, harf ve sembollerden oluşabilir, bu kombinasyon kullanıldığı yere göre değişebilir.
- e-İmza, dijital ortamlardaki bazı açıkları kullanarak bir başkasının adına işlem yapan hacker ve kötü niyetli kullanıcıları engeller.
e-İmza Nasıl Alınır?
e-İmza, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun onayladığı Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılarından birinin aracılığıyla edinilebilir. Bu hizmet sağlayıcıların listesini şu linkte bulabilirsiniz:
https://www.btk.gov.tr/elektronik-sertifika-hizmet-saglayicilari
e-İmza Başvurusunda Gerekli Bilgiler Nelerdir?
e-İmza başvurusu bireysel ya da kurumsal olarak gerçekleştirilebilir.
Bireysel e-imza başvurusu için gerekli belgeler:
- T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı, pasaport ya da sürücü belgesi
- Nitelikli Elektronik Sertifika taahhütnamesi ve başvuru formu
Kurumsal e-imza başvurusu için gerekli belgeler:
- Ticaret Sicil Memurluklarından son 6 ay içinde alınmış faaliyet belgesinin aslı
- T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı, pasaport ya da sürücü belgesi
- İmza sirküleri fotokopisi
- Nitelikli Elektronik Sertifika taahhütnamesi ve başvuru formu
e-İmza Kurulumu Nasıl Yapılır?
e-İmza; e-imza sertifikasını dağıtma yetkisi olan bir kurumdan alınan sertifika ile kullanılır. Bir akıllı kart üzerinde iletilen e-imza, kart sürücüsü yazılımı kurularak çalıştırılır. Elektronik imza yazılımı genellikle e-imza ile gönderilir veya hizmet sağlayıcının internet sitesinden indirilir. Bilgisayara kurulan yazılım ile elektronik sertifikaya giriş yapıldıktan sonra sertifika kullanıma hazırdır.
2024 e-İmza Fiyatları
2024 yılı için e-imza fiyatları henüz kesinleşmedi. 2023 yılı için fiyatlar şu şekildeydi:
- 1 yıllık e-imza ücreti: 799,00 TL
- 2 yıllık e-imza ücreti: 999,00 TL
- 3 yıllık e-imza ücreti: 1299,00 TL
Mali Mühür Sertifikası (MÜS) Nedir?
Mali mühür, e-Fatura ve diğer resmi evrakların bütünlüğü, kaynağı ve içeriğinin orijinalliğini garanti altına alan, bu belgelerin elektronik ortam üzerinde ilgililere iletilmesi esnasında güvenliği ile gizliliğini sağlayan elektronik kaşeye denir.
Mali mühür de bir çeşit kurumsal e-imzadır ve USB cihazı görünümündedir.
Mali Mühürle İlgili Önemli Bilgiler
Bu bilgileri şöyle sıralayabiliriz:
- e-Fatura kullanıcısı olmak isteyen tüzel kişiler mali mühür de kullanmak zorundadır.
- Mali mühür başvurusu TÜBİTAK BİLGEM Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin (Kamu SM) internet sitesinden, TÜBİTAK’a başvuru ücreti yatırılarak yapılır.
- Mali mühür, e-Fatura başvurusu sırasında şirketi sisteme tanıtmak için de kullanılır.
- Şahıs firması sahipleri e-faturaya mali mühür yerine e-imza ile de başvurabilir.
- Mali mühür 3 senede bir yenilenir.
- Mali mühür, firma unvanı değişince geçersiz hale gelir. Firma unvanı yenilenince tekrar mali mühür başvurusunda bulunulur.
Mali Mühür Nerede Kullanılır?
Mali mühür; Mali Mühür Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı (MM ESHS) sistemi tarafından üretilen sertifikaların, tüzel kişilerin, kurumların ve işletmelerin oluşturduğu elektronik Fatura ve diğer hukuki evrakın bütünlüğünü korur, kaynağının ve içeriğinin değiştirilmemiş olduğunu ispat eder.
Ayrıca gönderilir ve saklanırken bu belgelerin güvenliğini ve gizliliğini sağlar.
2024 Mali Mühür Fiyatları
Mali mühür sertifikası (MÜS) ve güvenlik hizmetleri sertifikası (GÜS) 3 yıl geçerli olacak şekilde oluşturulur. 2024 güncel sertifika fiyatları şöyledir:
- Tüzel kişi için 3 yıllık mali mühür sertifikası (MÜS+GÜS) ve akıllı kart okuyucu: 1.188 TL (990 TL + KDV)
- Gerçek kişi için 3 yıllık mali mühür sertifikası (MÜS+GÜS) ve akıllı kart okuyucu: 864 TL (720 TL + KDV)
Mali Mühür Başvurusu Nasıl Olur?
Mali mühür sertifikasına aşağıdaki adımlarla başvurabilirsiniz:
- Kamu SM internet sitesine girin.
- Başvuru sekmesindeki form alanını doldurun. Bu web site üzerinden yalnızca mali mühür başvurusunu yapmış olacaksınız. e-Fatura ve e-defter için GİB üzerinden ayrıca başvuru yapmalısınız. Mali mühür ile her iki uygulamayı da kullanabilirsiniz.
- Başvurunuzun ardından ekranda çıkan bilgilerle ödemenizi yapabilirsiniz. Ödemeyi Kamu SM Vakıfbank Kurum Ödemeleri sayfasından, banka şubelerinden, internet şubesinden ya da mobil şubeden vergi kimlik numarasıyla sorgulama yaparak gerçekleştirebilirsiniz.
- Ürün ve hizmet bedeli Kamu SM’nin hesabına geçtikten sonra sertifikanız üretilip tarafınıza gönderilecektir.
e-İmza ve Mali Mühür Arasındaki Farklar Nelerdir?
e-İmza ile mali mühür arasındaki en önemli fark, e-imzanın gerçek kişiler tarafından ıslak imza yerine geçecek şekilde; mali mührün ise şirketler tarafından firma kaşesi yerine geçecek şekilde kullanılmasıdır.
Yani eğer bir şahıs şirketiniz varsa e-Fatura kullanabilmek için mali mühür yerine e-imza kullanabilirsiniz.
e-İmzanızı; e-Devlet, KEP, MERSİS, UYAP, e-Reçete gibi uygulamalar ile hizmet sözleşmeleri ve elektronik sözleşmelerde, banka talimatlarında da kullanabilirsiniz.
Eğer bir tüzel kişiyseniz e-Fatura veya diğer e-Belge sistemlerinden yararlanmak için mali mühür kullanmak zorundasınız.
e-İmza, Mali Mühür Yerine Kullanılır mı? –
Mali mühür, USB görüntüsündedir ve fonksiyonu elektronik kaşe olmasıdır. Bir nevi e-imza olsa da mali mühür, e-imzadan farklı alanlarda kullanılır. Bu nedenle e-imza ve mali mühür birbirine yerine kullanılmaz.
Kurumsal firmaların e-Belge uygulamalarını kullanmak için mali mühre ihtiyacı vardır. Yalnızca şahıs şirketleri e-Fatura ya da e-Arşiv kesmek için e-imza kullanabilir.