İçindekiler
MASAK Bankalar için olan Şüpheli İşlem Bildirim Rehberi’nde değişiklik yaptı. Gelişen ve değişen suç tipolojileri göz önünde bulundurularak yeni şüpheli işlem tipleri tanımlandı
Bankaların zaman zaman bazı şüpheli gördüğü işlemleri Mali Suçlar Araştırma Kuruluna Bildirme Yükümlülüğü bulunmaktadır.
Bu şüpheli işlemlerin neler olduğu ile ilgili rehber güncellendi. Elektronik para hizmetleri vb. konularla ilgili değişiklikler de mevcut.
Aşağıda sizlere rehberde önemli gördüğüm hususları tek tek yazacağım.
Yani hesabıma sürekli para geliyor kimse de sormuyor diyorsanız, kitap okumuyorum eksikliğini hissetmiyorum gibi bir şey oluyor 🙂
Coinbase’de kriptoya çevirip ihtiyacım olunca hesabıma alıyorum gibi şeyler artık çok demode. Vergi mükellefiyeti olmayan kişilerin ticari faaliyetlerde bulunarak vergi kaçakçılığı yapmalarını önlemek amacıyla ticari nitelikteki işlemlerin izlenmesi diye detaylı bir kriter artık söz konusu
Aşağıdaki maddeleri tek tek ve dikkatli okumanızı öneririm.
Yani önerim doğru düzgün zamanında gelen geliri ve doğacak ise verginizi beyan edip, ödeyin ki sonrasında hem maliye hem de masak ile uğraşmayın.
Mesela hizmet verdiğiniz yerler ile aranızda sözleşme yoksa bile bu konuda yazışmalar mutlaka dursun. Hele şirketin merkezi ABD ama parayı size mesela Mauritius, Jersey vb. gönderiyorsa gibi konular var ise, ne iş yaptığınıza ilişkin dökümanları saklamanız çok daha önemli.
1-Şüpheli İşlem Bildirimi Nedir ? Ne Zaman Bu Bildirim Yapılabilir ? Kimler Bu Bildirimi Yapabilir ?
- Bu bildirim bankalar tarafından yapılır. Şüpheli gördükleri işlemleri elektronik ortamda MASAK’a bildirmek sureti ile yapılır.
- Bankalar dışında kripto varlık borsaları, avukatlar, müşavirler, emlak ofislerinin bile şüpheli işlem bildirimi yapma yetkisi var.
2-Hesap Hareketlerindeki Şüpheli İşlemler Nelerdir ?
- Sadece yurt dışından transfer edilen paranın çekilmesi amacıyla açıldığı anlaşılan bir hesaba gelen paranın, sürekli nakit olarak çekilmesi veya kısa bir süre bu tür işlemler yapıldıktan sonra hesabın uzun süre hareketsiz kalması.
- Müşteri hesaplarından şahsın hayat standardı ve gelir seviyesi ile uyumsuz şekilde sıklıkla elektronik para kuruluşlarına elektronik para alımına yönelik para transferi yapılması.
- Aralarında akrabalık bağı ya da herhangi bir iş ilişkisi bulunmayan ve ortak vadeli mevduat hesabı açtırmış olan kişilerin hesaplarında tasarruf mevduatı profiline uymayan dikkat çekici ve yoğun şekilde nakit işlem veya yurt içinden ve dışından yönlendirilen elektronik transfer trafiği görülmesi
- Parayı bölmek: Müşterilerin bildirim prosedürlerinden kaçınmak amacıyla işleme konu parayı birden fazla hesaba, havaleye veya nakde bölmek suretiyle işlem yapması veya buna teşebbüs etmesi.
- Ticari faaliyet gösteren kişi veya kuruluşların faaliyetleri kapsamında olağan olarak tekrarı gereken işlemlerin münferit işlem olarak kalması ya da aksine olağan ticari hayatta sık yapılmayan işlemlerin sürekli olarak tekrarlanması.
- Riskli ülkeler veya offshore merkezlerden veya bu ülke ve merkezlere; makul açıklama yapılmadan, tek seferde dikkat çekici meblağlı veya belli bir zaman aralığında önemli tutarlara ulaşan sık ve düşük meblağlı transferlerin yapılması.
- Müşteri adına hareket eden bir kişi tarafından, bu müşteriyle hiçbir ticari bağlantısı olmayan kişi veya ülkelerle elektronik transferler yoluyla döviz üzerinden işlemler gerçekleştirilmesi.
- Müşterinin aynı bankanın birden fazla şubesinde düşük bakiyeli durağan hesaplarına gelen transferlerin, genelde ATM’lerden maksimum nakit çekme işlemi ile çekilmesi.
- Müşterinin hesaplarında; hayat standardı, işi ve gelir seviyesi ile ilgisi kurulamayan dikkat çekici meblağlara tekabül eden (sık sık düşük tutarlı veya tek işlemde yüksek tutarlı) nakit çekme veya yatırma işlemlerinin gözlenmesi
- Mutat uygulamalarda toplu yapılması gereken mali işlemlerin, tespit ve bildirimlerden kaçınmak amacıyla, mantıklı bir gerekçesi olmaksızın bölünmesi.
- Müşterinin önemli bir mal varlığına sahip olmasına karşılık, bunları teminat göstererek kendisi için rasyonel olmayan kredi talebinde bulunması.
- Makul bir açıklama yapılmaksızın, çok sayıda kişinin aynı hesaba para yatırması veya birçok ayrı hesaptan aynı hesaba para transferi yapılması.
- Müşterinin küçük kupürler ile yüksek tutarda nakit ödeme yapması veya sık kullanılmayan bir döviz ile ödeme yapmak istemesi gibi ödeme araçlarının alışılmışın dışında kullanılması.
- Müşterinin makul ve geçerli bir nedene dayanmaksızın; yurt içinde veya dışında yerleşik çok sayıda kişi adına hesap açtırmak istemesi veya sürekli olarak üçüncü şahıslar adına açılmış hesaplara nakit para yatırması veya çekmesi
- Hesap sahiplerinin, hesabına yatırılan veya hesabında bulunan para konusunda yeterli bilgi sahibi olmaması.
- Aynı Adres: Görünürde birbirinden bağımsız hareket eden müşterilerin; aynı adres, telefon ve benzeri iletişim bilgilerini vermesi, aynı lehtarlara havale göndermesi, aynı amirlerden havale alması veya açtıkları hesaplarda imza yetkisini aynı kişi ya da kişilere vermesi.
- Ortak Kasa: Müşteri tarafından aile, akrabalık veya herhangi bir iş ilişkisi bulunmayan kişilerle birlikte ortak kasa kiralanması veya kendisine ait kiralık kasaları kullanabilmeleri için bu kişilere vekâletname verilmesi;