İçindekiler
Evinizin Kiralanması veya Satılması için e-devletten Emlakçılara Nasıl Yetki Vermeniz Gerekiyor?
15 Eylül tarihinden sonra evinizi, işyerinizi veya başka taşınmazlarını sahibinden.com gibi emlak siteleri üzerinden kiralamak veya satmak isterseniz bu işler için çalışacağınız kişinin veya firmanın ilan sitesine giriş yapabilmesi için sizin onları e-devlet üzerinden yetkilendirmeniz gerekecek.
İlk dönem 15 Eylül-31 Aralık
Aslında ilk etapta 15 Eylül 2024 tarihinden 31 Aralık 2024 tarihine kadar sahibinden.com veya benzeri sitelerde yetki olmasa bile ilan verilebilmesi mümkün olacak, ama yetkili olan ve doğrulama yapılmış ilanlarda ise “EİDS’den yetki doğrulamasının yapıldığı” yönünde bir logo olacak.
EİDS Elektronik İlan Doğrulama Sisteminin kısaltması.
1 Ocak 2025 Tarihinden sonra yetki alınmadan ilan girilemeyecek.
1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla ise uygulama yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilemeyecek şekilde tamamen devreye alınacak.
Kiralama ve Satış için Yetki verme ile ilgili olarak Merak edilen Konular Neler?
1-Evimi Satarken veya Kiralarken Birden Fazla Emlak Firmasını Yetkilendirebilir miyim?
Evet. EİDS yetkilendirme sürecinde aynı taşınmaza ilişkin birden fazla emlak işletmesinin yetkilendirilmesi mümkün olacak.
2-Yetki verdiğim emlak firması ile çalışmak istemiyorum. Yetkilendirmeyi kaldırabilir miyim? Kaldırdığımda ilan yayından kalkar mı?
Yetkilendirmeyi kaldırabilirsiniz. E-devlet yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibi tarafından verilen yetkinin iptali mümkün ama yetkilendirmenin iptali halinde ilan otomatik olarak yayından kalkmıyor.
3-Emlak firmasına en kısa süreli yetkilendirme ne kadar sürelik yapılabiliyor?
Yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibi tarafından yapılacak yetkilendirmenin süresi en az 3 ay ama isterseniz uzatabiliyorsunuz.
4-Günlük kiralamalar için veya tapusu henüz çıkmamış yerlerin kiralanması veya satılması için de e-devlet üzerinden emlakçıya yetki mi vermek gerekecek?
Hayır günlük kiralık evler ile herhangi bir sebeple tapusu bulunmayan taşınmazlar (henüz kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. konut projeleri, henüz tapusu çıkmamış kooperatifler, gecekondu vasfındaki taşınmazlar vb.) uygulamaya dahil değil.
5-E-devlet üzerinden emlakçı yetkilendirme işlemini nasıl yapacağım?
A-İlk olarak bu adrese girmeniz gerekiyor ve yetki vere basmanız gerekli
B-Sonra taşınmazların listesi çıkıyor. Bu listeden yetki vermek istediğiniz taşınmazınızı seçiyorsunuz.
C-Bir sonraki adımda kime ilan girebilmesi için yetki vereceğinizi seçiyorsunuz. Her zaman Emlakçıya yetki verilmesi zorunlu değil.
D-Bir sonraki adımda hangi emlak firmasına yetki verdiğinizi seçiyorsunuz.
E-Sonra ise emlakçının sizin için hangi işlemleri yapabileceğini seçiyorsunuz.
F-Son olarak ise yetki verdiğinizi aşağıdaki şekilde onaylıyorsunuz.
Sonuç olarak; E-Devlet üzerinden emlak firmalarına yetki verme süreci, ilk etapta karmaşık görünebilir, yaşı biraz büyük olan kişiler için de büyük ihtimal emlak ofislerinde yapılacak bu işlem tedirgin edici de gelebilir.
Ama sektörün regüle olması, dolandırıcılık işlemlerinin azalmasına çok faydası olacağını düşünüyorum.