Gayrimenkul alım-satımlarında bilinmesi gereken birçok püf nokta, terim ve detay vardır. Rayiç bedel ise bilmeniz gerekenlerden yalnızca biri ve oldukça da önemli. Rayiç bedel hakkında merak ettiğiniz her şeyin cevabını bulmak için okumaya devam edebilirsiniz.
İçindekiler
Rayiç Bedel Nedir?
Rayiç bedel, kısaca alınacak veya satılacak bir malın güncel sürüm değeridir. Daha basit açıklamak gerekirse bir malın pazar değeri olarak adlandırılabilir. Bu bedel sayesinde alınacak veya satılacak taşınmaz malın pazar değerinin altında işlem görmesi engellenir. Rayiç bedel genellikle arsa, ev gibi taşınmaz gayrimenkullerin pazar değerlerinin altında satılmasını engellemek için kullanılsa da araç piyasası açısından da oldukça önemli bir kavramdır.
Kanunlar çerçevesinde rayiç bedel, satılacak taşınmazların 8.9.1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanununda ve 29.6.2001 tarihli ve 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümlerinde tespit ve takdir edilen bedel olarak adlandırılır.
Rayiç Bedel Nasıl Hesaplanır?
Mülkün rayiç bedelini kendiniz hesaplamak istiyorsanız çevrede bulunan 3 farklı konutun metrekaresini ve fiyatını bilmeniz gerekir. İlk olarak belirlenen evlerin fiyatları ve metrekareleri toplanır. Sonra toplam fiyat toplam metre kareye bölünür. Ortaya çıkan fiyat evin metrekare bazında fiyatını verir. Ancak bu basit rayiç bedel hesaplaması belediyelerden alabileceğiniz asıl bedelle aynı olmayabilir. Bunun sebebi ise mülkün manzarası, çevresindeki okul, AVM, hastane gibi sosyal ihtiyaçlar hatta toplu taşımaya yakınlığı ve bulunduğu semtin güvenliğinden binanın depreme dayanıklılığına kadar birçok kriterin göz önüne alınmasıdır.
Rayiç Bedel Hesaplanırken Dikkat Edilen Kriterler
Rayiç bedel sahip olduğunuz konutun güncel bedelini, güncel koşulları göz önünde bulundurarak hesaplanır. İşte bu koşullardan bazıları:
Şehir merkezine yakınlık
Bulunduğu semtteki arz-talep seviyesi
Bulunduğu bölgenin tarihi
Konutun manzarası
Binanın yaşı
Toplu taşıma, hastane ve okul gibi olanaklara yakınlığı
AVM, sinema, spor salonu gibi sosyal olanaklara yakınlığı
Tabii, bu kriterler araçlar için geçerli değil. Araçlar için geçerli olan kriterler ise şöyle:
Aracın yaşı
Aracın modeli
Aracın markası
Kaza geçmişi
Araçlar İçin Rayiç Bedel Nasıl Hesaplanır?
Araç rayiç bedelinin hesaplanması değişen model ve aracın özelliklerinin güncel piyasa koşullarındaki değerine bağlıdır. Eskiden TSB’nin yayınladığı kasko değer listesi üzerinden rayiç bedeli yeni düzenlenmeler ile internetteki ikinci el araç satışı yapılan sitelerden referans alınarak da yapılabilir.
Araç rayiç bedeli kasko ve aracın kaza durumunu da etkiler. Aracın kazalı olması durumunda poliçe üzerinde yazanr tutar üzerinden yapılan hesaplamalar ile yeni rayiç bedeli hesaplanır ve böylece olası mağduriyetlerin önüne geçilir.
Rayiç Bedel Nasıl Öğrenilir?
Gayrimenkul malların rayiç bedeli, yani alım-satım değeri günümüzde belediyeler tarafından belirlenir. Rayiç değeri öğrenme ve en doğru bilgiyi almak için gayrimenkulün bulunduğu belediyeye başvurabilir ya da e-Devlet’ten online olarak rayiç bedeli sorgulama yapabilirsiniz. Rayiç bedelini sorgulamak istediğiniz konutun bulunduğu belediyeyi seçip gerekli bilgileri girdikten sonra sorgula butonuna basarak konutun dilediğiniz yıllardaki rayiç bedelini görebilir ve karşılaştırma yapabilirsiniz.
Alım-satımlarınızda belirli kriterlere dikkat etmek oldukça önemlidir. Bu noktada gerekli araştırmaları internet üzerinden yapmak ya da bir uzmana danışmak olası olumsuzlukların önüne geçmenize ve hızlı işlem yapmanıza yardımcı olur.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden fatihsemizoglu.com herhangi bir surette sorumlu değildir.