İçindekiler
Şahıs Firması Vize Evrakları Neler?
Bordrolu işinizden ayrıldıktan sonra bir şahıs firması kurdunuz ve aylık olarak yurtdışına çalıştığınız firmaya fatura düzenleyerek gelir elde etmeye devam ediyorsunuz.
- Tatil için veya uzaktan hizmet verdiğiniz firmanın daveti üzerine yurt dışına çıkmanız gerekiyor.
- Ama maalesef vizenizin süresinin bitmiş olduğunu fark ettiniz.
- Bu nedenle ilk defa bordrolu değil bir şahıs şirketi sahibi olarak vize başvurusu yapacaksınız.
- Vize başvurusu için, eskiden şirketinizin insan kaynakları biriminden bordro dökümleri, sigorta girişiniz ve işvereninizin size verdiği yazı ile beraber birkaç destekleyici döküman götürmekten ibaretti.
- Şimdi ise durum biraz daha belirsiz gibi gözüküyor olabilir ama o kadar değil. Artık personel değilsiniz, o yüzden artık biraz daha farklı evraklar toparlamanız gerekebiliyor.
Bu noktada en çok sorulan soru ise; sizden talep edilen oda kayıt belgesinin ne olduğu ve nereden alınacağı
- Şahıs firması kurduğunuzda herhangi bir odaya kayıt olmanıza gerek bulunmuyor.Şahıs firması kurarken bir odaya kayıt olmanın bir faydası da yok bence.
Fatura kesmeniz ve verginizi ödemeniz ile ilgisi olmayan bir konuda boşuna ticaret odasına 5000–5500 TL(sanırım) kayıt ücreti bir de üzerine her sene geliriniz üzerinden bir oranda aidat neden ödeyeceksiniz ki?
- Ticaret odası aidatı ile ilgili ufkumuzu genişleten sektörel yorumları 🙂 aşağıdaki bağlantıdan okuyabilirsiniz. Ama uğraşmamayım diyorsanız ana fikir şu olmuş ; “örgütlenmesiz topluluklar sömürülmeye mahkumdur tamam ama bu ticaret odası vb. mesleki örgütlenmelerin bize aidatlar dışında getirisi ne?”
- Bu arada oda dediğimiz şey de şu;
Ticaret odası, Berberler odası, Mühendisler odası vb. Yani bir mesleğin mensuplarının oluşturduğu birlik gibi düşünebilirsiniz.(Meslek grubu ile ilgili lobi yapıp ihtiyaç olan kanunların çıkartılmasında meslek odalarının işlevi olabiliyor bazen, baro sayesinde 15 yıl üzeri tecrübesi olan avukatlar yeşil pasaport hakkı elde etti mesela)
Konumuza dönersek; şahıs firması kurarken zorunlu olmayan “Oda Kaydı” vize sürecinde karşımıza geldiğinde ne yapılması gerekli onu yazayım.
- Bildiğiniz üzere, Ticaret odası veya farklı oda kaydı yaptırıp vize alamayan da olabiliyor, kayıt yaptırmadan vize alan da olabildiği vize sürecini bir şekilde yukarıda bahsedilen masrafı yapmadan atlatabilirseniz çok iyi oluyor. Öncelikle bence şahıs firması olanlar için aşağıdaki belgelerin tam olarak hazırlanması gerekiyor.
Yukarıdaki konulara ek olarak bazı ufak tefek detaylar da mevcut
1-Hizmet verdiğiniz yurtdışındaki şirketinizden kapsamlı bir davet yazısı almanızın faydası olabilir. Bu yazıda ziyaretinizin süresi ve nedeni açık ve net olarak yazılmış olmalıymış.
2-Ticaret odası kaydınız olmasa bile bir şahıs firmanız var ve firmanıza ait vergi levhasından, vergi beyannamelerine kadar evraklarınız mevcut, onları güzelce bir dosya yapabilirsiniz.
3-Bunlar dışında Tapu, araç ruhsatı, kira gelirleri, ek hesap dökümleri vb. vize başvurusu dosyanıza ekleyebilirsiniz. Geçenlerde İngiltere bir arkadaşımızdan gelir belgelerinin detayını istedi. O yüzden bence kestiğiniz faturalara kadar koymanızda bir mahsur bulunmuyor.
4-Vize talep dilekçenizi detaylı olarak yazın: Mesleğim şu, gelir belgelerim ekte gibi (I have been working as a c……………. for more than 10 years in my country.I’m sharing a list of my financial documents as supporting documents to prove my financial capacity to sponsor the mentioned trip here for you. These funds will replenish and cover the expenses during the trip including food, accommodation, transportation, and all other expenses Also, all documents proving that I am working as a …….. in my country( tax registration, signature statement) have been submitted for your information with this letter)
Vize Başvurusunda Şahıs Şirketleri için imza beyannamesi konusu
- Ek olarak vize başvurusunu beraber yaptığınız aracı firma imza beyannamesi de isteniyor der ise bu evrak da kuruluş sürecinde zorunlu olmayan bir evrak.
- Ancak çıkartılması daha az masraflı ve kolay. Notere giderek imza beyannamenizi sanırım 400–500 TL civarında bir ücrete 5–10 dakikada çıkartabiliyorsunuz.
Parası neyse vereceğim, Ticaret odası kaydı yaptırmak istiyorum.Nasıl oluyor ?
Mali müşavirlik firması online ortamda bir başvuru işlemi yapıyor. Sonra vekaletnameniz yok ise siz var ise onlar fiilen ticaret odasına gidip ödemeleri yapıyor ve başvuru tamamlanıyor.
Sonrasında oda kaydınız oluşmuş oluyor.
Sonuç olarak; vize gibi konular için randevu almaya uğraşmak üzerine de bu kadar evrak ile uğraşmak gerçekten çok can sıkıcı.Umarım bizim çocuklarımız bu tip süreçler için çok vakit kaybetmez.