İçindekiler
Şirket Kurduktan Sonra Yol Haritanız Nasıl Olmalı?
Şirket kurduktan sonra, elinizde işinize yarayacak bir yol haritası veya kontrol listesi olması son derece faydalı oluyor. Çünkü hangi işi hangi sıra ile yapmanız gerektiğini bilince insanın kaygı seviyesi azalıyor ve aslında zor bir şey olmadığını anlıyorsunuz.
Birbirine karışmaması için yazıyı limited-anonim veya şahıs şirketi olarak ayrı ayrı yazacağım bu yazı anonim-limited şirketleri ilgilendiriyor.
Sizin hangi tür şirketiniz var ise o yazı size daha faydalı olabilir.
A-Limited veya Anonim Şirketiniz Kurulduktan Sonra Yapmanız Gerekenler
1-İlk yapılması gereken imza sirküleri çıkarmak: İmza sirküleri çıkarmak için notere gidiliyor. Ama elinizi kolunuzu sallaya sallaya “ben geldim” diye notere gitmemek lazım. Ben gittim oradan biliyorum 🙂
- Yanınızda şirketiniz ile ilgili belgelerin olması gerekiyor. Notere veriyorsunuz, o size bazı evraklara imza attırıyor ve sonunda imza sirküleriniz diye veriyor.
- İmza sirkülerini niye çıkarıyoruz diyorsanız ki son derece haklı bir soru. Şirketiniz ile ilgili olarak bir sözleşmeye imza atabilmeniz, kurumlar iş yapabilmeniz için sizin o şirketin yetkilisi olduğunuzu göstermeniz lazım. İmza sirküleri de ona yarıyor.
2-Bankada Hesap Açtırmak, Internet şifresi almak, Banka Sermaye Blokesini Kaldırmak
- 2.Adım: İmza Sirkülerini çıkardıktan sonra 2.adım banka
- Bloke Çözdürme: Önce anonim şirket kurduysanız kuruluşta bloke ettiğiniz 50.000 TL tutarı çözdürmeniz gerekiyor. Limited şirketler için böyle bir şey yok.
- Hesap Açtırma: Sonra bankada şirketinizin evrakları ve imza sirküleriniz ile hesap açtırmanız gerekiyor. (Faturanıza hep ibanınızı yazın, Tahsilat zamanı Iban bildirmek ile süreci uzamasın)
- Internet Bankacılığı: Hesap ile beraber internet bankacılığı şifrenizi de almayı unutmayın.
- Vergi Ödeme: Vergileri ödemek için devlet bankasında da ayrıca hesap açtırabilirsiniz.
- Vergileri devlet bankalarından veya kredi kartınız ile ödeyebilirsiniz. Şahsi kredi kartı ile limited-anonim şirketlerde vergi ödemek muhasebe sistemine uygun olmuyor ama zorunda kalırsanız yapacak bir şey yok.
- Kredi kartı için de talep de bulunabilirsiniz. (Hemen kurulmuş şirkete çıkar mı, çıkmaz mı tam net değil ama sermaye tutarına göre)
3-Öğrenilecekler: Şirketiniz olduğunda bir kere yaptığınızda kolayca öğreneceğiniz temel şeyler var.
- Nasıl Fatura Keseceğinizi öğrenmeniz gerekiyor.
- Nasıl Vergi Ödeyeceğinizi öğrenmeniz gerekiyor. Vergiler ya devlet bankası internet bankacılığı ya da kredi kartı ile internet vergi dairesi üzerinden ödeniyor.
- Nasıl Bağkur/Sigorta ödeyeceğinizi öğrenmeniz gerekiyor. Sigorta-Bağkur ödemede devlet bankası zorunluluğu yok. Tc numaranız ile bağkur ödeyebiliyorsunuz. Fatura ödemeden farkı yok.
- Ne Zaman Neyi Ödeyeceğinizi Bilmeniz Gerekiyor. Bu konuda müşavirlik firmanızdan vergi takvimi isteyebilirsiniz.
Sonuç olarak; şirket kuruluşundan sonra ilk etapta yapılması gerekenler ile ilgili kısa bir kontrol listesini de yazının sonuna ekledim.