Güncelleme:Şirketler için uzaktan banka hesabı açılabilmesi ile ilgili bilgiler eklendi.
Şirketinizi kurduktan sonra yapılacaklar listenizde işaret koymanız gereken bir işlem de bankada şirketiniz için hesap açtırmak.
Bir şirket sahibi veya ortağı olarak bankada hesap açarken hangi konulara dikkat etmeniz lazım, hangi banka ve hangi şube ile çalışmak sizin için daha mantıklı olabilir bu yazıda bazı ön bilgiler vererek açıklamaya çalışacağım.
Öncelikle limited ve anonim şirketler için yazayım.
İçindekiler
- 1 1-Bankada hangi evraklar ile şirketim için hesap açabilirim ?
- 2 2-Şahıs Şirketi kurduktan sonra Ticari hesap veya ayrı bir hesap açmak zorunda mıyım ?
- 3 3-Yukarıda kısaca banka hesap açılış ile ilgili bilgi verdikten sonra asıl konumuz olan banka ve şube seçimine gelebiliriz.
- 4 1-Vergi Ödemelerinin Sadece Devlet Bankalarından Yapılabilmesi
- 5 2-Şubenin tecrübe alanı
- 6 3-Bankanın faiz oranları, masraflar ve kur kotasyonu
1-Bankada hangi evraklar ile şirketim için hesap açabilirim ?
Bankaya hesap açmaya gitmeden önce yanınızda
- İmza sirküleri,
- Vergi levhanız
- Bazı bankalar için şirket ana sözleşmesi
- Kuruluş gazeteniz ve kimlik/kimliklerinizin olması gerekiyor.
Anonim şirket kuruluşu yaptıysanız, şirketi kurmadan önce bankada sermayenizin 1/4 ü olan 67.500 TL’yi (Asgari Sermaye 250.000 TL ) bloke işlemi yaptırdığınız için aynı bankada da hesap açtırmanız da mümkün.
Kuruluş sonrası blokeyi çözdürmeye gitmeniz gerektiği için, gitmişken hesap da açtırabilirsiniz.
Blokeyi çözdürmeye giderken de yanınızda mutlaka şirket belgeleri olsun.
Bankalar ile kredili çalışırken bilmeniz gereken bir ipucu: Tüketici kredisinde erken ödemek isterseniz sizden erken ödeme tazminatı istenemez ama konut kredisinde istenir
Bu noktada 2 önemli konu var;
- Genelde anonim şirket kuruluşunda bankalar bloke masrafı alıyor. Kuruluş sonrası ilgili bankada hesap açacağız diyerek masrafı düşürme veya aldırmama imkanı “belki” olabilir.
- Aslında çalışılacak banka kararı, anonim şirketlerde sermaye blokesi işlemi yapılmadan önce de karar verilebilecek bir konu.
Bu noktada az bilinen bir bilgi vereyim;
2023 yılı rakamları ile bloke işlemi için özel bankalar 1.050 TL isteyebiliyor. Bu ödemeyi yapmayayım diyorsanız; Firmanızın adresinin bağlı olduğu bölgedeki devlet bankalarından bloke yazısını ücretsiz olarak çıkartabilirsiniz ama firma ortağı olarak şahsen banka şubesinde bulunmanız gerekebilir.
Limited şirketlerde de hesap açılışı “bloke süreci hariç” benzer. Limited şirketlerde kuruluşta sermaye blokesi zorunlu olmadığı için banka ile kuruluş öncesi bir işiniz yok.
Bankaya gittiğinizde internet bankacılığının da açtırılmasını yoğunluk ve koşturmacadan sakın atlamayın 🙂
2-Şahıs Şirketi kurduktan sonra Ticari hesap veya ayrı bir hesap açmak zorunda mıyım ?
Hayır değilsiniz. Ama şahıs şirketi olarak çek, senet, ticari kredi, teminat mektubu vb. kullanacaksanız o zaman banka zaten ticari hesap açıyor.
Muhasebe düzeni açısından ise en azından internet bankacılığınızdan ayrı bir hesap açıp, kuruluş sonrası kestiğiniz faturaların gelirini o hesaba, yaptığınız harcamaları da (kira, elektrik, maaş v.b.) o hesaptan yapmanızı öneririm.
Faturanız üzerinde mutlaka firma adınız ve açtırdığınız hesaba ilişkin banka bilgileriniz olsun. Ödeme yapmak isteyen kişinin ayrıca sormasına gerek kalmasın. E-arşiv fatura da bu alan var.
3-Yukarıda kısaca banka hesap açılış ile ilgili bilgi verdikten sonra asıl konumuz olan banka ve şube seçimine gelebiliriz.
Açık bankacılık, inovatif fintech uygulamaları, uzaktan müşteri edinimi düzenlemesi şube bankacılığını artık sona mı erdiriyor ?
Yoksa hala banka şubelerine gitmemiz gerekli mi ?
Hayır, şirketiniz için de online banka hesabı açabiliyorsunuz.
Banka Seçimi ile ilgili olarak bilinmesi gereken konular;
1-Vergi Ödemelerinin Sadece Devlet Bankalarından Yapılabilmesi
Maalesef bir süredir vergi ödemeleri sadece devlet bankalarından yapılabiliyor.
O yüzden Vakıfbank, Halkbank, Ziraat gibi bir devlet bankasından hesap açmanız ve internet bankacılığı kullanmanız uğraşmamanız için iyi olabilir. Yoksa her ay vezneden tahakkuk fişini ile ödeme yapılması gerekebilir.
500.000 TL ye kadar internet vergi dairesi üzerinden kredi kartı ile de vergi ödemesi yapılabiliyor bu arada
2-Şubenin tecrübe alanı
- Mesela ihracat, ithalat yapacaksınız, banka hesabı açtırmanız gerekiyor; Bebek şubesinde mevduat müşterisi çok iken Karaköy, Aksaray Şubelerinde ihracat, ithalat firması daha çok olduğu için daha işleminiz şubeden genel müdürlüğe gitmeden bir hata var ise düzeltilebilir veya Akreditif sürecinde daha az rezerv yeme ihtimaliniz olabilir.
- Veya bildiğim kadarı ile bazı bankalarda belli tutar altına müşteri temsilcisi atanmıyor.
- İlgili tutarların altında kalıyorsanız müşteri temsilciniz olmaması da bir dert olabiliyor.
- Veya çok yoğun bir şubede hesap açtınız ve az sayıda mevduat müşterisisiniz o zaman da banka çalışanları firmaların günlük işlemleri ile o kadar yoğun oluyor ki bireysel taraf bile o tarafa destek olmaktan sizin aylık dönen vadelinize oran bile veremiyor.
Sonuç olarak hangi şube olursa olsun, fark etmez diye bir konu yok arkadaşlar
3-Bankanın faiz oranları, masraflar ve kur kotasyonu
Bu konuları herkes biliyor ama
- Internet bankacılığında kur alım satım farkları (Devlet bankalarında bu aralık daha düşük, bazen en para ve Cepte Tebde de)
- Rotatif kredi kullanıyorsanız faizi değişken olduğu için maliyet riskiniz ile ilgili sorduğunuzda detaylı ve tam bilgilendirilmeniz. Rotatif ne güzel hep limitim var derseniz 🙂 faizi de yersiniz..
- Personel maaş hesabı olacak ise hem sizden hem personelin maaş hesabından masraf tanımlamasının sıfır olarak girilmesi.
- Bir dönem maaş hesabı o bankada olan firmalara promosyon da veriliyordu. Sormak lazım.10 Personelden fazla olan şirketlerde genelde veriliyor diye biliyorum. Maaş ortalamasına bağlı tabii ki
- Banka masraflarında üst sınır gelse de 2,10 TL gibi rakamlar alınabiliyor. Eğer çok eft-havale yapıyorsanız bir noktadan sonra canınız sıkılabiliyor.
- Piyasada bazı bankaların her zaman mevduat faizi daha fazladır. Bazıları ise mevduat müşterisi için rekabete pek girmez. Bazen de dönemsel bilanço düzeltmeleri için faiz artırabilirler. Risk vs.Gain ama yine de çok riske girmemenin de faydası olacağını düşünüyorum.
- Teminat mektubu, çek vb. alacak iseniz masraflar önemli. Bankacılar iyi bilir para Kobiden kazanılır. O yüzden siz siz olun pazarlık yapın.KGF çıktığında mesela bazı müşteri temsilcileri arayıp sizin firmanız uygun diye firmalarına bilgi verdi. Bu da doğru banka seçimi için örnek bir vaka aslında.
- Bu arada şirket olarak hesap açtığınızda kredili çalışıyorsanız bankanın sizden zaman zaman sizden bilanço, gelir gider ve mali tabloların istenmesi normal arkadaşlar.
- Kredili çalışıyorsanız hesap süpürme özelliği çok önemli. Ayın 5 inde kredi ödemeniz var. Paranın çekileceği hesapta para yok ama diğer hesaplarda var. Parayı çekmeyip sizi faize sokmaması lazım. Bu devirde bunu yapamıyoruz diyen banka varsa kaçın zaten.
Sonuç olarak; yukarıdaki konulara ek olarak bir çok dikkat edilecek konu vardır mutlaka ama ilk aşamada aklıma gelenleri paylaşmak istedim.