İçindekiler
- 1 Tahvil Nedir?
- 2 Devlet Tahvili Nedir?
- 3 Bono Nedir?
- 4 Tahvil Türleri Nelerdir?
- 5 Devlet Tahvilleri
- 6 Özel Sektör Tahvilleri
- 7 Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler
- 8 Sıfır Kuponlu Tahviller (İskontolu Tahviller)
- 9 Sabit Faizli Tahviller
- 10 Değişken Faizli Tahviller
- 11 Enflasyona Endeksli Tahviller
- 12 Yabancı Para Cinsinden Tahviller
- 13 Tahvil Alımı ve Satımı Nereden Yapılır?
Tahvil Nedir?
Tahvil kelimesinin ne olduğu pek çok yatırımcı tarafından merak ediliyor. Tahvil, devlet veya şirketlerin finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla belirli bir vadede sabit veya değişken faiz oranıyla ihraç ettikleri borçlanma araçlarıdır. Tahvillerin vadesi 1 yıldan uzundur. Tahvilleri satın alan yatırımcılar ise tahvil ihraç eden devletin veya kuruluşun alacaklısı konumundadır.
Tahvil bir borçlanma aracıdır. Tahvil satın almış olan yatırımcı, tahvil ihraç etmiş olan kuruluşa borç vermiş olur. Tahviller, devlet veya özel şirketler tarafından ihraç edilebilen ve bu yolla ihraççısının kaynak sağladığı senetlerdir. Tahviller yatırımcısına belirli dönemlerde çeşitli oranlarda faiz getirisi sağlarlar. Tahviller; kuponlu veya kuponsuz olarak ihraç edilebilir, faizleri sabit veya bazı dayanak varlıklara bağlı olarak değişken olabilir.
Devlet Tahvili Nedir?
Sabit getirili menkul kıymetlere yatırım yapmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği, devlet güvencesi altında olan tahvil türüne devlet tahvili denir. Bu tahvillerde borç ödemekle yükümlü olan taraf devlet olur. İhraççısının devlet olması nedeniyle piyasada daha yoğun işlem görmesi, likiditesinin daha yüksek olması ve özel sektör şirketlerince ihraç edilmiş olan tahvillere kıyasla daha düşük riskli olması beklenebilir. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan devlet tahvilleri, Devlet İç Borçlanma Senedi ismi ile de anılır.
Bono Nedir?
Bono, devletler veya şirketler tarafından ihraç edilen ve belirli bir vadede yatırımcılarına faiz ödemesi yapan bir borçlanma aracıdır. Bir bono, yatırımcılara belirli bir dönem için ihraççıya borç verme ve bu borç karşılığında faiz geliri elde etme imkanı sunar. Bono, genellikle sabit bir getiri sağlar ve genellikle vade sonunda nominal değeri üzerinden geri ödenir. Bonolar, vadesi 1 yıldan kısa borçlanma araçlarıdır.
Tahvil Türleri Nelerdir?
Yatırımcılar için yatırım aracı olan tahvil, kamu veya şirketler için bir tür borçlanma aracı olarak sınıflandırılır. Devlet hazineleri ya da şirketler finans birimlerinin nakit akışını sağlamak için piyasadan nakit akışı sağlayabilecekleri bir borç senedine ihtiyaç duyarlar. Bu senede tahvil adı verilir. Tahvil adı verilen borç senetleri kendi içlerinde farklı çeşitlere sahiptir. Bu durum özelliklerinin de değişmesini sağlar.
Devlet Tahvilleri
Devlet tahvilleri, devletler tarafından kaynak sağlamak amacıyla ihraç edilen borçlanma araçlarıdır. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ihale yöntemi ile ihraç edilirler. Vadesi 1 yıldan uzun olan Devlet İç Borçlanma Senetleri, Devlet Tahvili olarak adlandırılırlar.
Özel Sektör Tahvilleri
İhraççısının özel sektör şirketleri olduğu ve bu şirketler tarafından kaynak sağlamak amacıyla ihraç edilen borçlanma senetleridir. Belirli bir vadede faizi ile geri ödeme taahhüdü bulunan menkul kıymetlerdir. Özel sektör tahvilleri sabit ya da değişken faiz oranına sahip olabilir.
Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler
Bir varlık havuzundan elde edilen gelirlere dayalı olması şartı bulunan borçlanma araçları varlığa dayalı menkul kıymet olarak adlandırılır. Varlığa dayalı menkul kıymet ihraçlarında dayanak varlık olarak çoğunlukla banka krediler kullanılır, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenmiş diğer alacaklara dayalı olarak da ihraç edilebilir.
Sıfır Kuponlu Tahviller (İskontolu Tahviller)
Tahvil sahibine vade süresi boyunca herhangi bir ödeme yapılmayan tahvil çeşididir. Nominal değerinden daha düşük fiyat ile satın alınan, ara dönemde kupon ödemesi yapmayan tahvillerdir.
Sabit Faizli Tahviller
İhraç aşamasında belirlenen faiz oranı üzerinden, belirli periyotlarda kupon ödemesi bulunan tahvil türü, sabit faizli tahvildir. Sabit faizli tahviller ile yatırımcılar, 1, 3 veya 6 ay gibi dönemlerde sabit bir kupon faiz oranı üzerinden kupon ödemesi alırlar.
Değişken Faizli Tahviller
Kupon faiz oranı ihraçta belirlenen dayanak varlıkların getirisine göre değişen borçlanma araçlarıdır. Bu tür tahvillerin getirisi, piyasada işlem gören gösterge Devlet Tahvilleri, TÜFE veya TLREF Endeksi’ne bağlı olarak değişir.
Enflasyona Endeksli Tahviller
Yatırımcılara, ihraçta belirlenen reel getiri oranına ek olarak, tahvilin vadesi boyunca veya elde tutulduğu tarihe kadar tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) yaşanan artış kadar getiri sağlayan borçlanma araçlarıdır. Bununla beraber TÜFE’ye endeksli tahvillerin getirisi enflasyon oranına eşit olmayabilir, piyasadaki arz talep ve enflasyon beklentilerine göre değişkenlik gösterir.
Yabancı Para Cinsinden Tahviller
İhraç edildiği ülkenin para biriminden farklı bir para birimi üzerinden ihraç edilen tahvil çeşididir. Yabancı para cinsinden tahviller devletler, kamu kuruluşları ya da şirketler tarafından ihraç edilebilir. Yabancı para cinsinden tahviller, yurtdışı piyasalarda ihraç edilmeleri halinde eurobond olarak adlandırılırlar.
Tahvil Alımı ve Satımı Nereden Yapılır?
Bankanızda yatırım hesabı açarak tahvil alım satım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Farklı vade, tür ve para birimlerinde tahvil/bono ve eurobond alternatifleri sunar.
İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden fatihsemizoglu.com herhangi bir surette sorumlu değildir.