İçindekiler
Tasarruflarınızla risksiz gelir elde etmek istiyor ancak birikimlerinizi nasıl değerlendireceğinize karar veremiyor olabilirsiniz. Acil ihtiyaçlarınızın dışında tasarrufa ayırdığınız bir miktar parayı değerlendirmek için tercih edebileceğiniz risksiz yöntemlerden biri, vadeli hesaplar. Peki, bankada tuttuğunuz finansal varlığınızı değerlendirebileceğiniz vadeli hesap ne demek? Hangi türlerde vadeli hesap açılabilir?
Vadeli Hesap Nedir?
Vadeli mevduat hesabı, diğer adıyla vadeli hesap, tasarrufa ayrılan paranın belli bir süre boyunca bankalara emanet edildiği ve karşılığında belirli oranlarda faiz getirisi kazanılan hesap türüdür. Vade sonuna kadar parayı çekmezseniz vergi kesintilerinin ardından anapara ve faizden doğan gelir banka tarafından size ödenir.
Yatırımcı vade süresi sonunda eline geçecek tasarruf miktarını baştan bildiği için risksiz bir yatırım aracıdır. Günlük, aylık ve yıllık gibi belli sürelerde anaparanızı vadeye yatırabilir ve süre sonunda faiziyle birlikte çekebilirsiniz. Dilerseniz bu yatırım işlemini tekrarlayarak gelir elde etmeye devam edebilirsiniz.
Mevduat faizleri pek çok değişkene bağlı olarak belirlenebilir. TCMB faiz politikaları, enflasyon ve bankanın mevduat büyüklüğü gibi etmenler faiz oranları üzerinde etkilidir. Ayrıca vadeli mevduat hesabından kazandığınız paradan kesilen vergi miktarı da elinize geçecek toplam miktarı etkiler.
Vadeli Hesap Kimler Tarafından Açılabilir?
Fiil ehliyetine sahip tüm kişiler ile çocuk ve 18 yaş altı gençler veli/vasileri aracılığıya bankalarda vadeli mevduat hesabı açabilir. Bunun için bankanın istediği evraklarla şubeye başvurulabilir veya çevrim içi olarak başvuru gerçekleştirilebilir. Oldukça merak edilen “Vadeli hesap açtırma şartları nelerdir?” sorusunun yanıtını bu şekilde verebiliriz.
Vadeli Hesap Türleri Nelerdir?
Tasarruf etmek istediğiniz varlığınızın türüne, faiz miktarına ve süreye göre vadeli hesap türleri farklılaşır. Örneğin e-vadeli hesap, hesap açmak da dâhil olmak üzere pek çok işlemi bankaya gitmeye gerek kalmadan tamamlamanızı sağlar. Bu hesap türünde hesabın açılışının iş günlerinde bankaca belirlenen saate kadar yapılması hâlinde hesap açılış tarihiyle hesabın vade başlangıcı aynı olacaktır. Böylece hesabı açar açmaz faiz kazanmaya başlarsınız.
Diğer vadeli hesap türlerini şöyle sıralayabiliriz:
Vadeli TL Hesabı
Vadeli TL hesabında müşterilere sabit bir faiz getirisi sağlanır. Böylece istikrarlı ve risksiz getiriyle tasarruf edilebilir. Bankadan bankaya değişen sabit vade sürelerinin yanı sıra bazı bankalar tarafından yatırımcının talebine uygun olarak farklı sürelerde de hesap açılabilir.
Vade sonunda elde edilen faiz geliri ve anapara vadesiz hesaba aktarılabilir veya nakit olarak çekilebilir. Vade sonunda hesap kapatılmazsa veya farklı bir talimat verilmezse vadeli TL mevduat hesabı aynı vadeyle ve vade dönüş tarihinde geçerli olan faiz oranlarıyla yenilenir. Faiz getirisi de devam eder.
Günlük Vadeli Hesap
Kısa süreli mevduat türleri arasında yer alan günlük vadeli hesap, bankaya yatırılan paranın 24 saatlik vade süresi içerisinde değerlendirilmesidir.
Bankaların sunduğu günlük faiz hesaplarından olan Günlük Kazandıran Hesap ile paranızı dilediğiniz gün yatırıp dilediğiniz gün çekebilir, birikimlerinize değer kazandırabilirsiniz.
Bankaların sunduğu günlük hesap türlerinden olan Vadeli Hesap’ta ise vadesiz hesabınıza yatırdığınız 500 TL üzerindeki tutar her iş günü bankaya göre değişen saatlerde otomatik olarak Vadeli Hesaba aktarılır. Aktarılan tutar gecelik faiz kazanır. Dilerseniz vadesiz hesabınızda kalacak asgari tutarı değiştirebilirsiniz.
Vadeli Altın Hesabı
Vadeli altın hesabının vade süresi bankadan bankaya değişiklik gösterir. Faiz getirisi de yine altın cinsinden olacaktır. Vade sonunda stopaj kesintisinin ardından kişiler diledikleri şekilde tasarrufta bulunabilirler.
Bankaya göre değişmekle birlikte genellikle vade süresince hesaba altın yatırılamaz veya vadedeki varlık çekilemez. Bu nedenle vade ortasında hesaba altın yatırmak istenirse farklı bir vadeli hesap açılabilir. Bazı bankalarda vade sonunda altınların fiziki olarak çekilmesi mümkün değilken bazı bankalar belli bir miktarın üzerinde altının olması durumunda birikimi fiziki altın olarak teslim eder.
Vadeli Döviz Hesabı
Dolar birikimi de vadeli hesapta değerlendirilebilir. Yatırım yapılacak bankanın sunduğu vade sürelerinden en uygun olanı seçilerek belirlenen minimum miktarla vadeli dolar hesap açılışı yapılabilir. Örneğin İş Bankası’nda 1 ay, 3 ay, 6 ay, 1 yıl, 2 yıl ve 3 yıl vade seçeneklerinden yararlanabileceğiniz gibi istediğiniz gün sayısını vade olarak belirleyerek de vadeli dolar hesabı açabilirsiniz.
Vade sonunda hesap kapatılmazsa veya farklı bir talimat verilmezse hesap aynı vade ve güncel faiz oranı üzerinden yenilenir. Böylece faiz kazanmaya devam edilebilir. Vade sonundaysa birikmiş faiz tutarı dolarla ödeme yapan Bankamatiklerden dolar olarak, tüm Bankamatiklerdense TL cinsinden çekilebilir.
Vade Bekletmeyen Mevduat Hesabı
Acil nakit ihtiyaçlarında vadeli hesaptan para çekilse de faiz kazanmaya devam edilen hesap türüdür. Asgari açılış tutarının altına düşülmediği müddetçe vade süresinde hesaptan para çekilebilir.
Örneğin İş Bankası Vade Bekletmeyen Mevduat Hesabı, Türk lirası ve döviz cinsinden açılabilir. Vade başlangıcından 7 gün sonra ihtiyaç hâlinde varlık minimum hesap açılış bakiyesinin altına düşmeyecek şekilde çekim yapılabilir. Süre sonunda vade boyunca hesapta kalan miktar üzerinden faiz getirisi kazanılır.
Bunların dışında bankaların müşterileri için sunduğu pek çok vadeli mevduat hesap türü bulunabilir. Örneğin 18 yaşından küçük çocuklarınız için Günlük Vadeli Kumbara Hesabı oluşturabilirsiniz. 18 yaşından küçük çocuklar için açılacak vadeli hesaplarda çocuğun velisiyle birlikte bankaya gitmesi gerekir.
Ayrıca İş Bankası sayesinde 12 yaşından küçük çocuklar için de hesap açılışı yapmak mümkündür. Çocuk 12 yaşına gelene kadar vasi olarak atanan kişi çocuğun hesabını kendi Mobil uygulamasından görüp yönetebilir. Çocuk 12 yaşına geldiğinde vasi olarak atanan kişiyle birlikte şubeye başvurduğunda İlk İmza hesabı açılabilir ve çocuğun kendisi Banka Mobil uygulaması kullanarak hesaplarını görüntüleyebilir, yönetebilir.
“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden fatihsemizoglu.com herhangi bir surette sorumlu değildir.”