Yurtdışından Para Getirmenin Vergisi Var mı?
Yurtdışından para getirilmesi ile ilgili olarak normal şartlarda yerleşik bir firmanın hesabına yurtdışından bir döviz transferi geldiğinde bu tutar;
- Fatura-hizmet-mal-ürün bedeli olabilir./İhracat bedeli-vesaik-akreditif
- Kredi olabilir. Kredi kullandığı kurumun grup içi şirket veya finans kuruluşu mu bu önemli.
- Sermaye ödemesi veya sermaye avansı olabilir
- Şirket ortağı olarak Yurtdışı şirketinizden kar payı ödemesi almış olabilirsiniz
- Yurtdışı şirketten huzur hakkı ödemesi alınmış olabilirsiniz.
- Yurtdışındaki şirketinizdeki hissenizi satmış gelir elde etmiş olabilirsiniz. (Bu durumda şirket hesabına değil şahsi hesaba para geliyor)
- Aracılık komisyon geliri elde etmiş olabilirsiniz
- Mısır’daki Paşa dedenizden miras kalmış olabilir :))
- veya farklı tip gelirler olabilir
Yukarıdaki ödemelerin kendi içindeki durumuna göre yurtiçinde vergisel yükümlülük söz konusu olabilir.
O yüzden durumun detaylı değerlendirilmesi önemli. Yazıya başlamadan şunu belirteyim, parayı mümkün olduğunca konvansiyonel yani bilinen klasik yöntemler ile getirin.
Şunu demek istiyorum; banka-swift transferi en temel tercih edilmesi gereken yöntem, sonrasında wise’dır vb. dir olabilir. Ama sakın sakın hawala mawala bu işlere sakın girmeyin. Masak ile uğraşırsınız.
1.Soru: Uzun süredir yurtdışında çalışıyorum. Birikimleri Türkiye’ye getireceğim. Getireceğim tutar için bir vergi ödemem gerekecek mi?
- Hayır, yurtdışında çalıştığınız süre boyunca Türkiye mukimi olmadığınız için getireceğiniz tutar için vergisel bir yükümlülüğünüz doğmayacaktır. Ancak para gelmeden önce Türkiye’de çalıştığınız banka ile ön görüşme yaparak gelecek paranın niteliği hakkında bankaya bilgi vermeniz faydalı olacaktır.
Bu noktada önerebileceğim banka ve şubeleri var.
Bu süreçte gelen tutarın kara para ve terörün finansmanı gibi hususlarda incelemeye alınmaması için gönderilen tutarın mahiyetinin ne olduğunu gösteren bilgi ve belgelerin gerekirse bankaya ibraz edilmesi gerekebilir.
2.Soru: Yurtdışında bir şirketim var. Bu şirketten zaman zaman kendime para çekiyorum. Bu şekilde para çekmenin bir riski var mı?
Evet var, yurtdışından kendinize gönderdiğiniz paranın mahiyeti, Türkiye’de yılın fazlasından fazla bulunup, bulunmamanız ile Türkiye’de şirketiniz olup, olmadığı gibi birçok kriter bulunuyor.
Mesela güncel bir vergi avantajı da var ama parayı mart sonuna kadar getirmeniz lazım.
Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan anonim ve limited şirket niteliğindeki kurumlardan elde edilen, 75 inci maddenin ikinci fıkrasının (1), (2) ve (3) numaralı bentlerinde yazılı kâr paylarının yarısı, bu kurumların ödenmiş sermayesinin en az %50’sine sahip olunması ve kâr payının elde edildiği takvim yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye transfer edilmesi şartıyla gelir vergisinden müstesnadır.”
3.Soru:Yurtdışı hisse senetlerim var. Gelir elde ettim. Gelirimi hesabıma aldım. Yapmam gerekenler nelerdir?
Cevap: Elde ettiğiniz hisse senedi satış kazancı veya kar payları için yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeniz gereklidir.
4.Soru:Yurtdışı borsalarda gelir elde ettim ama parayı getirmedim. Yine de gelir vergisi beyannamesi vermek gerekli mi?
Cevap: Evet, beyan için tutarı tahsilat şartı bulunmamaktadır.
5.Soru: Şirket yıllık bonusumuzu yurtdışından gönderiyor bu kapsamda değerlendirilmeli midir?
Cevap: evet ancak konu özelinde değerlendirilmesi gereklidir.
6.Soru: Param vergi cenneti denilen ülkelerde duruyor. Bu ülkelerden getirmek riskli mi?
Cevap: Vergi cenneti ülkelerde para gelmesinde bir mahsur bulunmamaktadır ama paranın mahiyeti ile ilgili gerektiği takdirde banka izahat ister ve sunduğunuz belgelerden tatmin olmaz ise Masak’a şüpheli işlem bildirimde bulunur.
7.Soru: Yurtdışındaki şirketimdeki hissemi sattım. Yurtdışından paramı getireceğim. Vergilendirme durumu nedir?
Cevap:Yurtiçi bist dışı anonim şirket hisse satışlarındaki istisna burada yok maalesef. Yani hisseleri 2 yıldan fazla veya az tutmanızın önemi bulunmuyor. TL cinsinden beyan edilmesi gerekli. Ancak Endexleme imkanınız var.
8.Soru: Vergi mükellefiyetim yok, alıcının ve satıcının yurtdışında olduğu bazı satışlara aracılık ediyorum, komisyon geliri elde ediyorum. Vergisel sorumluluğum var mı?
Cevap: Evet var, geliriniz gelir vergisine tabiidir ancak KDV ödeme zorunluluğunuz bulunmamaktadır.
9.Soru: Kripto para gelirim var. Yurtiçi kripto borsası üzerinden mi alayım yoksa yurtdışından swift transferi mi olsun?
Cevap:İkisi de olabilir ancak kripto alımı ile ilgili kayıtlarınızı gerekirse bankaya beyan edersiniz. Şubat 2024 tarihi itibari ile kripto alım satım kazançlarında vatandaşlar için gelir vergisi yok ama bu sene düzenleme gelebilir.