İçindekiler
- 1 Şahıs şirketi açtım ne yapmalıyım?
- 2 1-Beyannameler için tahakkuk fişi gönderdiniz ödedim ama bağkur primi için sizden bir şey gelmedi nasıl ödeyeceğim?
- 3 2-Vergilerimi Nasıl Ödeyeceğim?
- 4 3-Çalıştığım Yabancı Firma Mukimlik Belgesi istedi. Bu belge nedir Nereden Alacağım?
- 5 4-Şahıs şirketimde başka yazılımcı çalıştırabilir miyim? Evet ise ne gibi masraflar oluyor ve nelere dikkat etmem gerekiyor?
- 6 5-Trafik cezası gider gösteriliyor mu?
- 7 6-Bu sene şirketim zarar ederse önümüzdeki sene ödeyeceğim vergiden bu zararı düşebilir miyim?
- 8 7-Ay sonu geldi. Bağ-kur borcumu sorguluyorum gözükmüyor. Bu ay ödememe gerek yok mu sisteme düşmemiş ise?
- 9 8-Şahıs şirketim var. Adım soyadım dışında bir unvan kullanamıyor muyum?
- 10 9-Ben hali hazırda İstanbul’da bir şirketin bordrosundayım, sgk’mi yatırıyorlar. Benim bu durumda bağ-kur yatırmama gerek yok, degil mi?
- 11 10-Bir cep telefonu almayı planlıyorum. Bunu Aralık 2024’de almam ile 2025’te almam arasında gelir vergisi, vb. herhangi bir vergi avantajı/farkı var mı? Aslında cep telefonunun giderleştirilmesi aylara bölünerek olacağı için (fiyatı küçük demirbaş limitinin üzerinde) pek bir fark olmayacak gibi geliyor, fakat yine de size danışmak istedim eksik veya hatalı düşündüğüm bir şey olabilir diye.
Şahıs şirketi açtım ne yapmalıyım?
Şirket kurduğunuzda ufak-tefek aklınıza birçok konu takılabiliyor. Bu konuların bazıları gerçekten önemli iken bazıları kendi akışında kolayca çözülüyor.
Ben de uzun süredir tarafımıza sorulan soruları not alıp, bu konular sizin de karşınıza çıkarsa fazla vakit harcamamanız için soruların cevaplarını paylaşmaya çalışıyorum.
1-Beyannameler için tahakkuk fişi gönderdiniz ödedim ama bağkur primi için sizden bir şey gelmedi nasıl ödeyeceğim?
- İlk defa şirket kurmuş bir kişiye bağkur primlerini ödemek için sadece T.C. numarasının yeterli olacağını ve internet bankacılığından girerek cari dönem primi seçerek ödeyebileceğini söylemezseniz arkadaşa malum mu olacak?
- Bu durumda sizden tahakkuk fişi beklemesi ve ödeme zamanını kaçırması kadar doğal bir şey olabilir mi?
- Bağkur ödemenizi sadece T.C. numaranız ile yapabilirsiniz. Mali müşavirlik firmanızın size bir evrak göndermesine gerek bulunmamaktadır.
- Ödeme son tarihi her ayın son günüdür. Ödemeyi zamanında yapmazsanız indirim hakkını kaybeder ve daha fazla bağkur ödemesi yapmak zorunda kalırsınız.
2-Vergilerimi Nasıl Ödeyeceğim?
- Şirketinize ait aylık verilen beyannameler ve tahakkuk fişleri size gönderildiğinde ödemek için belli bir zamanınız var.
- Aşağıda yer alan üzeri barkodlu olan kağıda tahakkuk fişi diyoruz.
- Üst kısmının resmini aşağıda bulabilirsiniz.
Verginizi online olarak ödemek için birkaç yöntem var.
- Yöntem bir devlet bankasında hesap açmak ve internet bankacılığı üzerinden ödemek
- Yöntem herhangi bir bankanın kredi kartı ile interaktif vergi dairesi üzerinden ödemek. Burada sınır 1.000.000 TL. Bu tutarın üzerinde kredi kartı ile ödeyemiyorsunuz.
3-Çalıştığım Yabancı Firma Mukimlik Belgesi istedi. Bu belge nedir Nereden Alacağım?
- Yurtdışında hizmet verdiğiniz firmalar sizden Türkiye’de yerleşik olup, olmadığınızı kanıtlayacak evraklar isteyebilir.
- Bunun nedeni kendi kanunlarına göre sizin için onların ülkesinde ödeyecekleri vergiyi netleştirmek.
- Sizden böyle bir evrak istendiğinde stres olacak bir konu bulunmuyor. E-devlet üzerinden kolayca alınabiliyor.
4-Şahıs şirketimde başka yazılımcı çalıştırabilir miyim? Evet ise ne gibi masraflar oluyor ve nelere dikkat etmem gerekiyor?
Evet çalıştırabilirsiniz. Şirketinizin türü personel çalıştırmanıza veya çalıştıracağınız personel sayısını etkilememektedir. Yani şahıs şirketi açarsanız 3 personel limited kurarsam 10 personel gibi bir şey kesinlikle yok.
Personel çalıştırmadan önce dikkat etmeniz gereken konular genel olarak;
- Maaş ödemelerinin mutlaka banka üzerinden yapılması
- Maaşın kesinlikle gerçek tutar üzerinden gösterilmesi
- Personel işe başlamadan en az bir kaç gün önce çalıştığınız müşavirlik şirketine bildirmeniz.
- Personelin yıllık maliyetini mutlak müşavirlik şirketi ile beraber işe alım öncesi hesaplamalı ve alınabilecek sigorta teşvikleri var ise kontrol edilmelidir.
5-Trafik cezası gider gösteriliyor mu?
- Trafik cezaları maalesef şirketiniz için gider olarak gösterilemiyor. Kiralanan arabalar ile ilgili mevzuat değişti.
- Size sonradan fatura ile bazen yansıtıyorlar ama maalesef içeriği ceza yansıtması olduğu için maliyenin görüşü bu konuda olumsuz olur.
6-Bu sene şirketim zarar ederse önümüzdeki sene ödeyeceğim vergiden bu zararı düşebilir miyim?
Evet düşebilirsiniz. 5 Sene boyunca karlarınızdan eski yıllara ait zararlarınızı düşebilirsiniz. Ancak Sn. Bumin Doğrusöz hocamızın konu ile ilgili yazısının ilgili bölümü önemli.
- Zarar mahsubu, bir seçimlik hak değildir.
- Yani mükellefler, kâr dağıtım politikaları veya başka sebeplerle, belli bir dönemde geçmiş zararlarını mahsup etmedikleri takdirde, bu haklarından vazgeçmiş kabul edilirler ve izleyen dönemde artık bu haklarını kullanamazlar.
- Benzeri olarak, zarar mahsubunda yıl atlanmaması, en eski yılın zararından başlanarak sırasıyla düşülmesi gerekmektedir. Yıl atlanması halinde de, atlanılan yıla ait zararın mahsup hakkından vazgeçildiği sonucu ortaya çıkacaktır.
Yani ben 2024 zararımı 2025 de düşmeyeyim 2026 yılında kullanırım diyemiyorsunuz.
7-Ay sonu geldi. Bağ-kur borcumu sorguluyorum gözükmüyor. Bu ay ödememe gerek yok mu sisteme düşmemiş ise?
- Bazen şirket kurduktan sonra sigorta kurumunun sisteminde bağkur kaydınız hemen oluşmuyor.
- O yüzden de ay sonunda T.C.numaranız ile internet bankacılığından veya e-devletten sorgulama yaptığınızda borcunuz yoktur diyor.
- Ama maalesef sonradan 2 aylık düşüyor sisteme. Yani borcunuz çıkmazsa sigorta kurumu ile iletişime de geçebilirsiniz veya beklersiniz nasıl olsa sonradan sisteme o borç düşer.
8-Şahıs şirketim var. Adım soyadım dışında bir unvan kullanamıyor muyum?
- Kullanabilirsiniz.
- Interaktif vergi dairesi üzerinden unvanınızı ekletmeniz ve fatura ile diğer evraklarınız üzerinde kullanmanız mümkün.
9-Ben hali hazırda İstanbul’da bir şirketin bordrosundayım, sgk’mi yatırıyorlar. Benim bu durumda bağ-kur yatırmama gerek yok, degil mi?
- Bir yerde sigortalı olduğunuz sürece tarafınıza bağkur borcu tahakkuk etmeyecektir yani yatırmanıza gerek yoktur.
10-Bir cep telefonu almayı planlıyorum. Bunu Aralık 2024’de almam ile 2025’te almam arasında gelir vergisi, vb. herhangi bir vergi avantajı/farkı var mı? Aslında cep telefonunun giderleştirilmesi aylara bölünerek olacağı için (fiyatı küçük demirbaş limitinin üzerinde) pek bir fark olmayacak gibi geliyor, fakat yine de size danışmak istedim eksik veya hatalı düşündüğüm bir şey olabilir diye.
- Zaten küçük demirbaş sınırı olan 6.900 TL (Seneye de yaklaşık 10.000 TL ) olsa bile cep telefonu tutarı bu rakamlardan yüksek olduğu için telefonu 2024 Aralık ayında almanızı öneririm.
- Çünkü 2024 de alırsanız telefon bedelinin 4’de 1’ini 2024’de gider olarak dikkate alınabilecektir.