İçindekiler
- 1 Konut Alıp-Satarken Bilinmesi Gereken Temel Vergisel Konular
- 1.1 Peki konut alıp, satarken bilmeniz gereken temel vergisel konular ne?
- 1.2 1-Ev alıp, satmak vergiye tabi bir işlemdir
- 1.3 2-Ev satışından doğan vergi bir sene sonra ödenir.
- 1.4 3-Evi sattığınız tutardan aldığınız tutarı çıkarıp verginizi hesaplarsanız fazla vergi ödersiniz.
- 1.5 4-Evi alıp 5 sene bekleyip satarsanız hiç vergi ödemezsiniz
- 1.6 5-Evin Tapusunu almasanız da 5 senelik süre işlemeye başlar.
- 1.7 6-Şahıs şirketiniz var diye evinizi satarken fatura kesmenize gerek yoktur.
Konut Alıp-Satarken Bilinmesi Gereken Temel Vergisel Konular
Türkiye’de konut sahibi olma talebi, sadece barınma ihtiyacını karşılamak amacı ile değil, tasarrufları değerlendirerek gelir elde düşüncesini de gerçekleştirmek için yapılan bir seçim.
Krediye ulaşım imkanı sayesinde ve doğru zamanlarda yapılan alım-satım işlemleri ile konut piyasası her zaman dikkatleri üzerine çeken bir piyasa.
Peki konut alıp, satarken bilmeniz gereken temel vergisel konular ne?
Bazen eğitimli arkadaşların bile bu hataya düştüğünü gördüğüm için Vergisel konulara geçmeden önce en önemli bilgiyi başta yazmak istiyorum.
Ev-konut-işyeri vb. yani taşınmazlar ya tapu müdürlüğünde ya da noterden alınıp satılır, müteahhit ile aranızda imzaladığınız notere tasdik edilmeyen sözleşmenin hiçbir geçerliliği bulunmamaktadır. Müteahhit noter masrafı olmasın diyorsa bile siz ben öderim diyerek noterden yaptırın.
Evi sağlama aldıysak vergisel konulara geçebiliriz:)
1-Ev alıp, satmak vergiye tabi bir işlemdir
Çok temelden başladım biliyorum ama yine de hatırlatmanın faydası olacağını düşünüyorum. Bir ev alıp, maliyetinizin üzerinde bir rakama belli bir süre sonra satarsanız gelir vergisi ödemeniz gerekli
2-Ev satışından doğan vergi bir sene sonra ödenir.
Çıkan vergiyi, evi sattığınız senenin ertesi senesinde mart ayında verdiğiniz beyanname ile ödüyorsunuz. Mart ve Temmuz aylarında vergi iki taksitte ödenebiliyor.
Bu verginin adı gelir vergisi. Ev sattınız diye şirket kurmanız gerekmiyor.
3-Evi sattığınız tutardan aldığınız tutarı çıkarıp verginizi hesaplarsanız fazla vergi ödersiniz.
Evi 1.000.000 TL’ye alıp 2 sene sonra 3.000.000 TL’ye satarsanız, kar ettiğiniz tutar 2.000.000 TL zannetseniz de aslında hesaplama o şekilde değil.
1.000.000 TL tutarını enflasyon ile güncellemeniz gerekli. Bu sayede maliyet bedeliniz de yükselmiş olur ve az vergi ödersiniz.
4-Evi alıp 5 sene bekleyip satarsanız hiç vergi ödemezsiniz
Evi 1.000.000 TL’ye alıp 5 sene sonra 8.000.000 TL’ye satarsanız, 5 yıllık süre tamamlanmış olduğu için beyanname vermenize veya vergi ödemenize gerek kalmaz.
5-Evin Tapusunu almasanız da 5 senelik süre işlemeye başlar.
Yukarıdaki maddedeki 5 yıllık süre tapu tarihinden başlamak zorunda değildir.
Örnek olarak Toki’nin inşaat projesinden ev aldınız tapu hemen inşaat bittiğinde size verilmemiş olabilir ama konut kullanılabilir bir şekilde size teslim edildi ise (tutanak ile) 5 yıllık süre teslim tarihinden itibaren başlar.
6-Şahıs şirketiniz var diye evinizi satarken fatura kesmenize gerek yoktur.
Evinize ait giderleri (kredi vb.) şirketinizde kullanmadıysanız yani mesleki tabir ile evi aktife kayıt etmediyseniz ev satışınız nedeni ile fatura kesmenize gerek bulunmamaktadır.
Ev satışından vergi doğuyor ise diğer gelirleriniz ile bu gelir, mart ayında verilen gelir vergisi beyannamesinde birleştirilerek beyan edilir.
Sonuç olarak; evi belediyeden alınan emlak vergisi rayiç bedeli üzerinden satmak, farkı elden almak veya kripto paralar ile beyan edilmeyen tutarı tahsil etmek gibi konuların tamamı vergi mevzuatına aykırıdır.
Alıcının kredi ile konutu satın alması durumunda zaten tespiti çok kolay iken yakın tarihlerde satıcının veya ailesinden bir bireyin hesabına yatan yüksek nakit tutarlar da vergi incelemelerine sebep olmaktadır.