Bu yazıda yurt dışına yazılım hizmeti verenler için e-arşiv faturasının nasıl düzenleneceğini ekran resimleri ile anlatacağım.
Yurt dışına düzenlenen faturalarda 2.000 TL altında düzenlenecek faturaların kağıt olarak düzenlenebilmesi mümkün olsa da online ortamda çok daha pratik ve ücretsiz olduğu için bir çok kişi tarafından tercih edileceğini düşünüyorum.
- Yabancı firmanın vergi numarası yerine ne yazılacak?
- Katma değer vergisi olmadan fatura nasıl düzenlenecek?
- Faturanın çıktısını almama gerek var mı?
- Açıklamayı nereye yazacağım?
- Açıklama olarak ne yazacağım?
İçindekiler
- 1 1-Sayfaya Girme https://earsivportal.efatura.gov.tr/intragiris.html
- 2 2-Bilgilerimizi girdikten sonra açılacak yukarıda ekrandan modül e-arşiv portalı seçiyoruz
- 3 3-E-Arşiv Portalı seçtikten sonra Kenardan önce bir kullanıcı bilgilerini basıp bilgilerin doğru olup, olmadığına bakmanız gerekli. Doğru ise kaydete basıp devam ediyoruz.
- 4 4-Fatura Düzenlemek için belge işlemlerine basacağız. Oradan 5.000 ve 30.000 alanına basıyoruz. Zaten bir de taslaklar var karışık değil. (2022 Mart ayından sonra 2.000–5.000 olarak değişti)
- 5 5-Fatura bilgileri alanında döviz cinsini seçip kuru yazıyoruz. Kuru TCMB.gov.tr den döviz alış kurunu yazabilirsiniz.
- 6 6-Alıcı bilgileri kısmında müşterimiz yabancı firma olması ve vergi kimlik numarası olmaması nedeni ile vergi kimlik numarası alanına 11 tane 2 yazıyoruz.
- 7 7-Mal ve Hizmet bilgileri alanında gelince ilk olarak satır ekleye basıyoruz. Sonra mal ve hizmetin altına örnek olarak “Software services for January 2024” yazabiliriz.
- 8 8-Faturayı oluşturup taslaklar bölümüne alma
- 9 9-Faturayı Onaylama adımı
- 10 10-Faturayı dikkatli kontrol etme adımı
- 11 11- Onaylama Adımı
1-Sayfaya Girme https://earsivportal.efatura.gov.tr/intragiris.html
2-Bilgilerimizi girdikten sonra açılacak yukarıda ekrandan modül e-arşiv portalı seçiyoruz
3-E-Arşiv Portalı seçtikten sonra Kenardan önce bir kullanıcı bilgilerini basıp bilgilerin doğru olup, olmadığına bakmanız gerekli. Doğru ise kaydete basıp devam ediyoruz.
4-Fatura Düzenlemek için belge işlemlerine basacağız. Oradan 5.000 ve 30.000 alanına basıyoruz. Zaten bir de taslaklar var karışık değil. (2022 Mart ayından sonra 2.000–5.000 olarak değişti)
5-Fatura bilgileri alanında döviz cinsini seçip kuru yazıyoruz. Kuru TCMB.gov.tr den döviz alış kurunu yazabilirsiniz.
6-Alıcı bilgileri kısmında müşterimiz yabancı firma olması ve vergi kimlik numarası olmaması nedeni ile vergi kimlik numarası alanına 11 tane 2 yazıyoruz.
7-Mal ve Hizmet bilgileri alanında gelince ilk olarak satır ekleye basıyoruz. Sonra mal ve hizmetin altına örnek olarak “Software services for January 2024” yazabiliriz.
Miktara 1 yazabilirsiniz. Hizmet satışında miktar pek anlamlı olmuyor ama faturayı oluşturmak için 1 yazacağız .Anlaşmanız günlük değil ise birimi ay seçebilirsiniz.
Sonra birim fiyat alanına aylık hizmet bedelinizi yazıyorsunuz. Örnek olarak 5.000 USD yazdık. Fatura kesme modülü ekrana tam oturmadığı için yana doğru çekerek kdv alanına geliyoruz ve sıfırı seçiyoruz.
İsterseniz Düzenleye basarak da faturanızın bilgilerini girebilirsiniz.
Sonrasında aşağıda bulunan not alanına banka bilgilerinizi yazarsanız güzel olur diye düşünüyorum.
8-Faturayı oluşturup taslaklar bölümüne alma
Banka Bilgilerini de doldurduktan sonra oluştura basıyoruz. Merak etmeyin hemen onaylamıyor, taslaklara atıyor. Sonra sms mesajı ile onaylayacağız. Orada çok dikkat etmek lazım. İptali sistem üzerinden eskiden mümkün değildi artık mümkün
9-Faturayı Onaylama adımı
Sırası ile 5000/30000 taslaklar sonra sorgula sonra kutucuğu işaretleme sonra da görüntüleye basıyoruz.
10-Faturayı dikkatli kontrol etme adımı
Kontrol etmeniz gerekenler, (evet her seferinde maalesef çünkü sistem kayıt etmiyor)-
- Unvan doğru ve eksiksiz yazılmış mı ?
- Ülke Doğru mu Amerika Birleşik devletleri yerine Amerika Samoası mı seçtiniz ?
- Tutar USD mi farklı bir para birimi mi ?
- Katma değer vergisi istisna seçtik mi ?
- Kuru küsurat önemli değil de 6 yerine 5 yazamayız. Düzgün yazdık mı ?
11- Onaylama Adımı
En sonunda bu adıma geldiyseniz, Gib İmzaya basıyorsunuz. Neden sadece onayla yazmamışlar bilmiyorum. Basınca karşınıza aşağıdaki ekran geliyor.
Telefonunuza mesaj geliyor ve sonrasında gelen rakam ve harfleri yazıp onaylıyorsunuz ve bilgisayarınıza faturayı zip olarak indiriyorsunuz. Sonrasında xml formatında faturanızı karşı tarafa gönderebilirsiniz.
Xml fatura olmasının mutlaka bir nedeni vardır ama fatura dediğin gözünü doyuracak pdf olur jpeg olur xml nedir 🙂
Sonuç olarak gördüğünüz üzere zor bir şey yok, aklınıza takılan konular olur ise yazarsanız beraber araştırıp nasıl yapılacağını buluruz.