Neden Cezalar Gelmeye Başladı?
Eskiden kağıt ortamında fatura düzenlerken, kesmiş olduğunuz bir önceki faturanın tarihine bakarak, o tarihten sonraki bir tarihe fatura düzenlediğinizde;
- Faturayı kestiğiniz gün herhangi bir yerde yazmadığı için geriye dönük olarak faturanın tarihini 7 günden fazla yazabildiğiniz durumlar olabiliyordu ve bu durumun tespiti de mümkün değildi.
Tarihler ile bir örnek verirsem daha kolay anlaşılabilir;
Mesela bugün 8 Şubat 2024 Cumartesi. Bugün elimize fatura koçanını alıp tükenmez kalem ile 31 Ocak 2024 gününe 6.000 TL faturamızı düzenlediğimizde geriye dönük 7 günden uzun bir tarihe fatura düzenlemiş olsak bile bu durumun tespiti söz konusu olmuyordu.
- Ancak artık öyle değil; şimdi artık sisteme girip faturayı onayladığımız gün ve tarih apaçık ortada.
- Yani bugün (8 Şubat ) sisteme girip 31 Ocak Tarihine faturayı kesersek kendi kendimize 7 günlük süreye uymadığımızı biz göze sokmuş oluyoruz.
Sistemin bu tip faturaları düzenlememize imkan vermesine lütfen aldanmayın.
Aldatmaca var anlamına gelmesin sakın ama gerek vergi usul kanunu gerek katma değer vergisi kanunu açısından 7 günden fazla geriye dönük fatura düzenlenmesi durumunda ceza söz konusu olabilir.
Kanunda yazan bu şekilde biz kesiyorduk hiçbir şey de olmadı diyebilirsiniz ama kanunda var cezası. (Hatta artık cezalar da geliyor)
- Daha basit açıklarsak bir mal satışında faturanın malın tesliminden itibaren 7 gün içinde düzenlenmesi gerekli.
- Eğer o devam eden 7 gün öteki aya geçiyorsa da içinde bulunduğumuz aya faturayı düzenlemeniz lazım.
Sonuç olarak her şey gözetim altında, yapacak bir şey yok dikkat edip maliyenin sistemden bu şekilde bir raporlama aldığında 7 günden uzun süreli fatura kesmiş firmalar arasında olmamaya özen göstermek gerekli.