Kurumsal bir şirkette çalışıp, ocak ayından, yılın bütün pazartesi-cuma yarım günlerini kapatan iş “arkadaşlarınız” olunca, daha “ufku geniş” bir insan olmaya başlıyor ve tatil planlarınızı son dakikaya bırakmadan, sene başından yapmaya başlıyorsunuz 🙂
Yani kalabalık bir ofiste çalışıyorsanız ve şu an “acaba ne zamana iznimi kullanayım” diye düşünüyorsanız büyük ihtimal Kasım ayının o huzur dolu günleri ofis dışında mailinizi kurmak için sizi bekliyor olabilir..
Bu yazıda yıllık izin hakkı ile ilgili en fazla merak edilen 5 sorunun cevabını vermeye çalıştım. Umarım faydalı olur.
İçindekiler
- 1 1- Bir yılımı daha doldurmadım. İzin kullanabilir miyim?
- 2 2-Her isteyen istediği tarihte izin kullanabilir mi ?
- 3 3-Sizin ile aynı tarihte izin isteyen başkaları var ise nasıl karar verilir ?
- 4 4-Durumum Sıkışık İzne Çıkmasam Parasını Alsam Olur mu ?
- 5 5–14 Gün İzin Hakkım Var. İznimin bir bölümü 10 Günden az olamaz mı ?
- 6 6-Haftasonları (Hafta Tatili )Yıllık İzin Günlerimden Gidiyor mu ?
1- Bir yılımı daha doldurmadım. İzin kullanabilir miyim?
Maalesef kullanamazsınız.
İş hayatınızın ilk yılındasınız, hayatınız boyunca kapalı bir yerde sabah 9 akşam 18 arası haftanın 5 günü durmamışsınız ve böyle geçireceğiniz bir sene için “tam bir sene izniniz yok”
Çok mantıksız değil mi?
İlk yıl izniniz yok ama işveren “rızası” ile avans izin uygulaması yapılması mümkün. Yani seneye hak edeceğiniz izin hakkınızda mahsuben izin kullanılabilirsiniz.
“Rıza” kelimesine burada sinir olmamak elde değil 🙂
Madde 53 — İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.
2-Her isteyen istediği tarihte izin kullanabilir mi ?
Aslında Hayır.
Burada baktığımız mevzuat Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği. Yönetmeliğin aşağıdaki maddesi şu şekilde;
- İzin İsteğinin Zamanı
Madde 7 — İşçi yukarıdaki maddelere göre hak ettiği yıllık ücretli iznini, kullanmak istediği zamandan en az bir ay önce işverene yazılı olarak bildirir.
- İzin İsteği ve Verilmesi
Madde 8 — İşveren, işçinin istediği izin kullanma tarihi ile bağlı değildir. Ancak, izin sıra ve nöbetleşmesini göstermek üzere söz konusu düzenlenecek çizelgeler işçinin talebi ve iş durumu dikkate alınarak hazırlanır.
Bir ay öncesinden işverene bildirmek pek günümüz şartlarına uymuyor ama yine de maddeler aklınızda olsun.
3-Sizin ile aynı tarihte izin isteyen başkaları var ise nasıl karar verilir ?
Aynı tarihe rastlayan izin isteklerinde; işyerindeki kıdem ve bir önceki yıl iznini kullandığı tarih dikkate alınarak öncelikler belirlenir. ( Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği-Madde-8)
4-Durumum Sıkışık İzne Çıkmasam Parasını Alsam Olur mu ?
Plaza hayatından gerçeklere geri dönersek, aynı tarihte izne çıkma krizlerine göre bu soru aslında daha çok karşımıza çıkıyor.
- Bir kere zaten izin ücreti sadece işten çıkarken alınır.
- İşten çıkarılsanız da, siz çıksanız da kullanmadığınız izin parası çıkışta size ödenmektedir.
- Çalışırken izne gitmeyeyim, parasını alayım diye bir durum söz konusu değildir. Zaten kullandığınız izin ücretli izin olduğu için izin de olduğunuz süre için maaş almaktasınız.
Kanunen izin hakkında vazgeçilemez.
Peki öyle mi ? Maalesef bazı yerlerde değil. İzne çıkmış gibi dilekçe alınıp, ileride işten çıkış zamanında talep edilecek kullanılamış izin ücreti şimdiden ödenmekte olduğunu birçok işçi, işveren biliyor. Çok üzücü. Yıllarca izne çıkmamış personeller var.
5–14 Gün İzin Hakkım Var. İznimin bir bölümü 10 Günden az olamaz mı ?
Kanun o şekilde ama bu madde de uygulamasını kaybetmiş bir madde bana göre. Genelde 2’ye bölünerek kullanıldığını görüyorum.
Artık okullar da 15 Tatil değil 4 kere tatil oluyor. Yine 15 gün tatil de var ayrıca. Çocuğu olan çalışanlar için zaten bu durum hiç uygun değil.
Yıllık ücretli iznin uygulanması
Madde 56 — Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez. Bu iznin 53 üncü maddede gösterilen süreler içinde işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesi zorunludur. Ancak, 53 üncü maddede öngörülen izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere bölümler hâlinde kullanılabilir
6-Haftasonları (Hafta Tatili )Yıllık İzin Günlerimden Gidiyor mu ?
Gitmiyor. Ancak bazı yerlerde Cumartesi günü çalışma var. Ona göre hesap etmenizi öneririm.
Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.