İçindekiler
Son Dakika Sürprizleri ile Karşılaşmamak İçin Bilmeniz Gereken Gizli Maliyetler Ne ?
Buyazıda şirket sahipleri tarafından günlük, aylık işlerin yürütülmesi sırasında genelde unutulan veya “aa böyle bir şey mi varmış ?” denilen bazı ödemeler hakkında bilgi vereceğim.
Bildiğiniz takip ettiğiniz harcamalar dışında, birden karşınıza çıkan bu harcamalar canınızı sıkabileceği için bu yazıda tek tek yazmak istedim.
1-Ticaret Odası Aidatı ama Munzam Olanı
Limited ve Anonim şirketler için veya ticaret odasına kayıtlı şahıs şirketleri için her yıl;
- Haziran ve Ekim aylarında 2 taksitte ödenen ticaret odası aidatını zaten biliyorsunuz. Bunun adı Yıllık üye aidatı.
- Bunun dışında munzam aidat diye bir şey var. Hesaplaması aşağıdaki şekilde;
Odalarca her yıl için; gerçek kişi tacir ve sanayicilerin gelir vergisine ilişkin beyannamelerinde gösterilen Ticari kazanç toplamı ; tüzel kişi tacir ve sanayicilerin ise ödeyecekleri kurumlar vergisine ilişkin beyannamelerinde gösterilen ticari bilanço karı üzerinden binde beş oranında munzam aidat tahsil olunur.
Yani 100.000 TL kar ederseniz 500 TL ödemeniz gerekli. Bir anda karşınıza çıkınca bu nereden çıktı diyorsunuz.
- Zarar eden firmalar, o yıl için munzam aidat ödemezler.
- Şirketinizin kurulduğu yıl ödemenize gerek bulunmuyor. Kayıt ücretinin alındığı yıl için ayrıca yıllık aidat alınmaz.
Yani Haziran ve bu ay Ekim aylarında bu ödemeleri unutmayın.
2-Karar İlam Harçları
Bir firma ile davalık oldunuz. Dava yıllarca sürdü ve sonunda kaybettiniz. Zaten canınız sıkkın.
Bir de sonradan karar ilam harcı diye bir ödeme tahakkuk ediyor.
Detayını ve nedenini Avukat arkadaşlar daha iyi bilir ama sonuç olarak bir borç geliyor işte 🙂 Davanıza göre rakam farklı olabiliyor.
Bu nedenle eğer devam eden veya sona ermiş davalarınız var ise interaktif vergi dairesinden ayda bir borcunuzu sorgulayın, bir de üzerine faiz binmesin.
3-Net Ücretten Anlaşan Personelin Gelir Vergisi Artışı
Bu durumda genelde her sene sonunda veya ortasında işverenlere sürpriz olarak dönüyor ama aslında pek gizli bir maliyet değil.
Şöyle; İstihdam ettiğiniz çalışma arkadaşlarınızın maaşlarını net üzerinden anlaşıyorsanız gelir vergisi dilimine girdikçe size maliyetleri artıyor bu nedenle de daha fazla muhtasar beyannamesinde vergi ödüyorsunuz.
Yani şu şekilde söyleyeyim. Bir personel ile sözleşme yaparken bir excelde personelin yıllık maliyetini görün sonrasında bütçenize yazın. Sonra bu dönem niye böyle yüksek çıktı diye size sürpriz olmasın.
4-Tabela Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi
Bu vergiler maliyeye değil Belediye’ye ödenen vergiler. İstiklal caddesine tabela koyarsanız mutlaka tek tek zabıta bakıyor mesela.Genelde unutulduğu için bu yazıya eklemek istedim.
Bu iki vergi de her yıl Mayıs ve Kasım aylarında ödeniyor. Tabela vergisinin de aynı şekilde olması lazım. Tabelanız belli bir boyuttan küçük ise ödenmiyor bu arada.
Evlerde Çevre ve Temizlik su parası ile ödeniyor ama iş yerlerinde ayrı. Mesela bazen belediyeler home ofis olarak kullanılan yerlere gelerek de bu vergiyi tahakkuk edebiliyor.
Sonuç olarak; şirket sahipleri tarafından unutulması muhtemel bazı gider kalemleri bunlarla sınırlı değil. Personel devir hızı maliyeti, kullanılmayan ön muhasebe programı gibi maliyetler de var ama bunlar daha resmi ödemeler olduğu için özellikle yukarıdakileri yazdım.