İçindekiler
Şirket Sahibi Şirketten Para Çekebilir mi?
Şirketten Para Çekmek ile İlgili Az Bilinen 3 Yöntem
Şirketten para çekmek, limited ve anonim şirket ortakları için kafa karıştırıcı olduğu kadar tam bir eziyet haline de gelebiliyor.
Şirketten para çekerken en az vergi ödenecek ve en çok parayı çekebilecek yolu bulmak için birçok yöntem denenip, en sonunda ne olacak ise olsun denilerek kendi hesabına para transferi yapılabiliyor.
Özellikle son dönemde şirketlere bankalar tarafından verilen mevduat faizi oranları şahıslara verilen oranlardan düşük kalınca bu durum kaçınılmaz oldu.
Şirketten para çıkartma ile ilgili en bilinen 3 yöntemi tekrarlamaya gerek olmasa da hızlıca yazayım;
1–Kar Dağıtımı: Şirketten para çekmenin en bilinen yöntemi kar dağıtımı. Kar dağıtımında %10 Stopaj yani vergi kesintisi söz konusu.
2024 yılında şirketinizden kar payı olarak brüt 460.000 TL net 414.000 TL’den fazla kar payı alırsanız 2025 Mart ayında gelir vergisi beyannamesi vermeniz gerekiyor.
2–Huzur Hakkı: Şirketten para çıkarmanın diğer bir yöntemi de aynı zamanda şirket ortağı maaşı da anlamına gelen huzur hakkı. Huzur hakkı şirketten para çekmek için diğer çok kullanılan bir yöntem.
- Asgari ücrete kadar gelir vergisi olmadığı için sıfır vergi ödeyerek her ay şirketten huzur hakkı ismi altında bu tutarları çıkabilirsiniz.
- Bunun dışında “optimum huzur hakkı” dediğimiz yani huzur hakkının gider olarak kullanılıp vergiyi azalttığı noktada ise tutar 2024 yılı için yaklaşık 75.000 TL aylık.
3-Avans Kar Dağıtımı: Şirketten para çekmenin en bilinen diğer bir yöntemi de avans olarak kar dağıtmaktır. 3 ayda bir avans kar dağıtımı yapabilirsiniz. Stopaj oranı %10’dur.
Avans kar dağıtımında az bilinen güzel bir vergi planlaması imkanı söz konusu; 2024 yılında avans kar dağıtımı yaptınız, 2025 yılında genel kurulda bu konuda karar aldınız, beyan sınırını tutarlar aşıyorsa 2026 yılında verilecek gelir vergisi beyannamenize ekliyorsunuz.
Yani fark vergiyi parayı aldıktan 2 sene sonra ödüyorsunuz.
Buraya kadar zaten herkesin bildiği klasik yöntemlerdi. Şirketten para çıkarma noktasında az bilinen veya kullanılan yöntemler ise şunlar olabilir;
1-Anonim Şirket Hisselerinizi, yeni kuracağınız şirkete ayni sermaye olarak koymak: (Ayni bildiğiniz üzere nakdi olmayan demek)
Problem: Mevcut şirketinizde para var. Ama yeni bir şirket kuracaksınız, o şirketten para çıkarmanız gerekiyor.
Çözüm: Anonim şirketiniz var ve 2 yıldan uzun süredir hisseleri sizde ise (pay senedi vb. var ise) hisselerinizi yeni şirkete sermaye olarak koyabiliyorsunuz.
Avantaj: Sıfır vergi ile ilk şirketten birikmiş karlarınızı almanız ve yeni şirkette kişi olarak ortak olabilmeniz, hiç vergi ödemeden ilk şirketten paranızı çıkararak, yeni şirketi kurabilmeniz. Yurtdışında kuracağınız şirketler için de aynı durum geçerli.
2–Ortakların Şahsi Gayrimenkullerini Şirkete Satmaları: Bildiğiniz üzere bir kişinin üzerinde 5 yıldan uzun süredir duran gayrimenkullerin satışı vergiye tabii değil.
Problem:Şirketinizde birikmiş karlar ve kasa-bankada birikmiş tutarlar var. Şirketten çıkarmak istiyorsunuz
Çözüm: Gayrimenkulünüzü şirketinize satmanız
Avantaj: 5 yıl geçtiği için şahıs olarak vergi ödemek zorunda olmamanız, şirketinizden vergisiz birikmiş karlarınızı çıkarabilmeniz, tapudan yapılan işlemlerde tutardan bağımsız olarak bankadan ödeme zorunluluğu olmaması
Bu durumun küçük çapta örneği ise günlük olarak kullanılan şahsi eşyaların şirkete satılması olabiliyor. Örnek olarak cep telefonunuzu gider pusulası ile şirketinize “uygun bir bedel” ile satıp şirketten para çıkartabiliyorsunuz ama devamlılık söz konusu olmaması gerekiyor. Tek seferde bu tip eşyalar laptop-cep telefonu vb. gibi olabilir.
3-Sermaye Azaltımı: Şirketten para çıkartma ile ilgili tartışmalı bir yöntem olsa da uygulayanlar halen var. Danıştay ile vergi dairesi arasında gidip gelen bir konu. Vergi uzmanlarından görüş almadan ilerlenmemesi gerekiyor.
Son olarak gördüğüm ama riskli olan bir yöntem konusunda da sizi uyarmak istiyorum.
Yurtdışında bir şirket kurup, o şirketin Türkiye’de irtibat ofisini kurarak kendinizi personel olarak gösterip bordro üzerinden yapılan ödemelerde gelir vergisinden kurtulma gibi uygulamalar var.
Bu işlem vergiden kaçınma değil vergi kaçırma, bu ve benzer yöntemlere girmemenizi kesinlikle öneririm.